Rekordszámú erkélynapelemet telepítettek tavaly Bécsben

Rekordszámú erkélynapelemet telepítettek tavaly Bécsben

Erkélynapelemek Bécsben. (Fotó: PID/Votava)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Míg 2022-ben nem egészen ezer, addig tavaly már több mint négyezer erkélynapelemet telepítettek Bécsben. Az év első három hónapjában pedig 700 ilyen berendezést jelentettek be.

Ezek a főzéshez ugyan kevés, de egyórányi porszívózáshoz éppen elegendő áramot termelnek, és nagyon népszerűek az osztrák fővárosban. A villamosenergia-hálózatot üzemeltető Wiener Netze-nél 4250 erkélynapelemet jelentettek be tavaly. A maximum 800 watt teljesítményű háztartási naperőműveket tavaly óta már az önkormányzati lakások lakói is felszerelhetik, csupán engedélyt kell kérniük a fenntartójuktól, a Wiener Wohnentől. Az ő körükben azonban lényegesen csekélyebb az érdeklődés: eddig csupán 116 balkonnapelemre kértek engedélyt.

A napelemek telepítése nagyon egyszerű, mivel a villanyszerelői munkák mellett csak be kell jelenteni őket a Wiener Netze-nél. Itt ellenőrzik, hogy a felhasználó fogyasztásmérője kompatibilis-e, és ha nem, kicserélik. A bejelentés után két héttel pedig már használatba is lehet venni őket. Ha pedig több áramot termel, mint amennyit a fogyasztó felhasznál, a felesleget egyszerűen betáplálja a hálózatba.

Bécs célja, hogy 2030-ra a háztartások egynegyede napenergiát használjon. Ennek megvalósításában maga a város is aktívan részt vesz, és ahol csak lehet, napelemrendszereket telepít a középületekre. A város különböző támogatási alapokat hozott létre a lakosság számára is, és egyszerűsítette az engedélyezési eljárást. A jövőben pedig nem épülhet új épület napelem nélkül.

Idehaza viszont gyakorlatilag tiltják a erkélynapelemek telepítését, az okokról ITT írtunk.

Címkék: Bécs, erkélynapelem