„Klubrádió
A lényeg

Józsefvárosi bérházat venne el az állam

16/04/2024 08:33

| Szerző: Klubrádió

Józsefváros milliárdokat fordítana arra, hogy megfizethető lakásokat létesítsen bérházában, több százan lakhatnának benne, az állam mégis elvenné, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek adja.

Egy több mint 9 milliárd forintos komplex bérlakás-felújítási és városrehabilitációs program mehet a levesbe azzal, hogy az állam józsefvárosi ingatlanokat sajátítana ki. A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Csák János kulturális miniszter által jegyzett salátatörvény értelmében ezekben az ingatlanokban kapna helyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2025-ben induló új tanárképzése – írja a Telex.

A kiszemelt ingatlanok között vannak a DIÓ2030 néven futó fejlesztési koncepcióban szereplő Diószegi Sámuel utca 18–28. szám alatt található önkormányzati tulajdonú bérházak is. A koncepció lényege, hogy jó minőségű, energiahatékony és nem utolsósorban megfizethető önkormányzati bérlakásokat alakítsanak ki a Diószegi Sámuel utcai bérházak felújításával. A terveket tavaly szeptemberben fogadta el a józsefvárosi képviselő-testület. A beruházás első lépéseként már az egyeztetéseket is elkezdték a felújítandó lakásokban élő családokkal a kiköltözésről. Az állami kisajátítás azonban az egész programnak keresztbe tehet, bár ennek részleteiről és menetéről még nem sokat tudni.