11 marcipángolyó a 110 éves anyák napi tortán – te mivel leped meg idén édesanyádat?

Kult

11 marcipángolyó a 110 éves anyák napi tortán – te mivel leped meg idén édesanyádat?

Rhea, Kronosz felesége és Zeusz anyja méltán vált a görögök tavaszünnepének főhősévé már az ókorban. A mitológia szerint ugyanis Kronosz az elő öt közös gyermeküket lenyelte, abbéli félelmében, hogy azok veszélyeztetik hatalmát, és végül a legkisebbik testvér, Zeusz mentette fivéreit és nővéreit a haláltól: végül a három fiútestvér osztozott a világ uralmán, három lánytestvérük pedig istennőként éltek az Olümposzon. A görögök az istenek anyjaként tisztelték Rheát, neki szentelték tavaszünnepüket, amely a mai anyák napja eredete. Később az őskeresztények Szűz Mária tiszteletének szentelték nagyböjt negyedik vasárnapját, a 17. századi Angliában pedig már az összes anyára kiterjedt a megemlékezés, és időpontja kitolódott a húsvét utáni negyedik vasárnapra. Jelentősége nem változott, formája annál inkább – készüljünk együtt anyák napjára!

11 marcipángolyó, 110 év és rengeteg érv az anyák napja mellett

A valószínűsíthetően középkori eredetű Simnel-torta az angolok számára az anyák napja egyik szimbólumává vált. A jellegzetes, 11 marcipángolyóval díszített süteményt ugyanis az 1600-as években anyák napi ajándékként készítették és együtt, családi körben fogyasztották el, ezzel köszöntve fel az édesanyákat. a 11 marcipángolyó a Jézushoz hű maradt 11 apostolt jelképezte – áttételesen pedig az anyai hűséget.

Az ünnep további történetének egyik jelentős mérföldkövét Bostonban tette le Julia Ward Howe, aki a háború felszámolását remélve hirdetett anyák napját, a fiaikat a harcokban elvesztő anyák tiszteletére. Intézményes kereteket azonban csak később, 1914-ben kapott az ünnep: Anna Maria Jarvisnak köszönhetjük, hogy Woodrow Wilson, az Amerikai Egyesült Államok skót-ír származású 28. elnöke hivatalos ünneppé nyilvánította az anyák napját.

A nőtisztelet és az anyai gondoskodás korai elismerése tehát részben veszteség-élményekből, részben az erőfeszítésekről való megemlékezésből fakad, és talán Magyarországon kapott legteljesebb mértékben pozitív tartalmat. Nálunk ugyanis 1925-ben, amikor a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt megtartotta az első anyák napi ünnepséget, a májusi Mária-kultusszal kötötte össze, így jelentéstartalma mindvégig az istenanya tiszteletével is összekapcsolódott. Hivatalos ünnepként 1928-tól ünnepeljük minden május első vasárnapján. A világ más tájain és Európa különböző országaiban is más-más időpontban emlékeznek meg az édesanyákról: alig van olyan hónap az évben, amikorra ne juta egy anyák napi ünnepség a világban.

Hogyan ne nyúljunk mellé az anyák napi ajándékozással?

Ajándék szavunk az ajánl igéből alakult ki, vagyis azt jelenti, hogy valamit, ami számunkra kedves, szívesen osztunk meg számunkra fontos emberekkel. A legszorosabb kapcsolatainkban ezzel a gesztussal azt is kifejezzük, hogy mennyire ismerjük a másikat, mennyire figyelünk az igényeire, észrevesszük-e, hogy mire vágyik és mire volna szüksége – nem mellesleg azt is, hogy mennyi gondot fordítunk kapcsolatunk megerősítésére. A közelgő anyák napja különleges alkalom az ajándékozásra: a legjobbat szeretnénk adni a legjobbnak, és – bár szeretjük azt gondolni magunkról, hogy jól ismerjük édesanyánkat – érdemes végiggondolni, milyen ajándéknak örülne leginkább. Nem biztos, hogy a legkézenfekvőbb ötlet lesz a legjobb. 

 

A kényeztetéstől mindenki különlegesnek érzi magát

Anyaképünk a hétköznapok forgatagában alakul, így domináns vonásait is édesanyánk mindennapi teendői közben látott mozdulatok, gesztusok, szokások formálják, és talán ezért sem könnyű jó anyák napi ajándékot választani. Az ajándéknak ugyanis éppen hogy nem a hétköznapiság, a megszokottság érzését kell keltenie, pont ettől szeretnénk eltávolodni és szerettünket is elemelni. Ahhoz, hogy különlegesnek érezzük magunkat, nem nagy szavak és hatalmas gesztusok szükségesek: elegendő egy kis figyelmesség és kényeztetés, valami, amitől mi is azt érezzük, gondoskodnak rólunk, figyelnek ránk azok, akikre az év minden napján mi természetes ritmusban, bejáratott mozdulatokkal és szinte minden gondolatunkkal gondoskodunk.

A kényeztetéstől mindenki különlegesnek érzi magát, ezért jó ötlet például – minden korosztály által biztonságosan használható – natúrkozmetikum-csomaggal ajándékozni meg ilyenkor édesanyánkat.

A bőrtisztítás és a bőrtáplálás minden nő napi bőrápolási rutinjának része, tehát egy ilyen ajándék nemcsak hasznos, de valóban felerősíti a gondoskodás és a kényeztetés gesztusait. Borbás Marcsi Kertem kozmetikai termékcsaládja olyan, magas hatóanyag tartalmú, természetes összetevőkből alkotott bőrápolókból áll, amelyek rövid idő alatt képesek látványos bőrmegújító hatást kifejteni. 

 

Kezdődhet tehát a napi arcápolási rutin a Kertem arclemosó habbal, amely tökéletes tisztító hatása mellett megfelelően hidratálja a bőrt, előkészítve azt a további tápanyagok befogadására. Következő lépésként választhatunk a Kertem termékcsalád szérumai közül: a Kertem Bőrmegújító szérum, a Kertem Vitalizáló szérum, a Kertem Well-aging szérum vagy a Kertem Hidratáló szérum egyaránt jó megoldás lehet a Kertem Nappali arckrém felvitele előtt. Az esti rutin gyakorlatilag ugyanebben a sorrendben működik, de a szérumból elegendő naponta egyszer fölvinni egy adagot, hiszen mindegyik szérum koncentrátum. A nap végén pedig – a Kertem arclemosó habbal megtisztított bőrünket – a Kertem Éjszakai arckrémmel készítsük fel a pihenés közbeni regenerálódásra. Ha teljessé szeretnénk tenni az ajándékcsomagot, érdemes a Kertem kézkrémet is beletennünk, amely a nyírfavíz természetes tisztaságával hidratálja a napközben igénybevett kézfej bőrét. Ez a kényeztetés minden édesanyának kijár – és nem csak anyák napján!

Az újdonság varázsa a kapcsolatokat is felfrissíti

Bizonyára mindannyiunkat nosztalgikus érzések fűznek édesanyánk és nagymamánk konyhájának megszokott étkészleteihez, terítékeihez, hiszen hozzátartoznak gyermekkorunk otthon-élményéhez. A másik oldalról nézve, a konyhát rendbentartó, a terítékeket gondozó asszonyok szemében ezek a tárgyak elsősorban a mindennapok és az ünnepek praktikus kellékei, amelyek azonban nélkülözhetetlenek az egyik legősibb szeretetnyelv, a közös étkezés sikeréhez. Gondos koreográfiák részeiként az otthon porcelánjai, táljai és tányérjai az összetartozás élményét sűrítik magukba, éppen ezért minden édesanya, nagymama és eszmélkedő lány nagyon ragaszkodik hozzájuk. Ezt az idillt ugyanakkor apró balesetek is tarkítják, és a foghíjas étkészletek történetükben őrzik tovább a tökéletes múltat.

A széphez mindannyian tudunk ragaszkodni, és könnyű beleszeretni, vágyni rá pedig a legtermészetesebb igényünk. Olykor éppen az újdonság varázsa ösztönöz a felfrissülésre, egy míves ajándéktárgy, egy új étkészlet vagy asztalnemű új lendületet adhat még a főzésnek is. A tálalás élménye ugyanis legalább annyira fontos része a közös étkezéseknek, mint a feltálalt étel minősége. Kiváló anyák napi ajándék lehet tehát egy díszdobozba csomagolt étkészlet, esetleg természetes anyagból készült terítő, de az ünnepi asztalt bevilágító dekoráció is.

 

Anyák napi akciónk keretében Borbás Marcsi Kertem kozmetikumait, valamint az étkészleteket, a terítőket és a dekorációkat az egy.shop.hu oldalon most 15% kedvezménnyel lehet megrendelni.

Az ajándékvásárláshoz idő kell, nem érdemes utolsó pillanatra hagyni, hiszen nem biztos, hogy az első ötlet a legjobb, és lemaradhatunk a jó ajánlatokról. Készülj velünk anyák napjára, hogy méltó módon fejezhesd ki háládat az édesanyádtól, nagymamádtól kapott sok-sok szeretetért és gondoskodásért!

 Nyitókép: Unsplash / Liana Mikah

 

Már követem az oldalt

X