Népszava: Újabb önkormányzatoktól von el pénzt a kormány

Népszava: Újabb önkormányzatoktól von el pénzt a kormány

Húszezer forintosok (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pénzügyminisztérium már nem is tagadja, hogy az önkormányzatoktól beszedett szolidaritási hozzájárulást nem osztják vissza közvetlenül a szegény településeknek, hanem egyszerűen beöntik az állami költségvetésbe, igaz, annak legalább az önkormányzati bugyrába – állítja a Népszava.

2023-ban összesen 724 települési önkormányzatnak kellett összesen 237 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást fizetnie, ám idén 848 önkormányzattól szednék be a hozzájárulást, amiből összesen 310,6 milliárd forint bevételre számítanak – írja a lap a Pénzügyminisztérium válasza alapján, amelyet Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester által benyújtott közérdekű adatigénylésére küldött. – Az összeg azért emelkedik – magyarázta a PM – mert „az érintett települések adóbevétele nagyobb mértékben növekedett”. A tárca válaszában arra is kitért, hogy a „szolidaritási hozzájárulással a kiemelkedően kedvező anyagi helyzetben lévő önkormányzatok támogatják a kedvezőtlenebb anyagi helyzetben lévőket”.

A PM arra kérdésre, hogy hová kerül a szolidaritási hozzájárulásból befizetett összeg, azt a választ adta: ez „része az önkormányzati támogatás pénzügyi fedezetének. Ennek szabályrendszerét a költségvetési törvény határozza meg. A települések 2023-ban összesen 1178 milliárd forint kormányzati támogatást kaptak feladataik ellátására”. Az tehát nem derül ki, hogy mely pontosan mire fordítják ezt az összeget, és mely települések  kapnak belőle. A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy idén ennél is kevesebb, összesen 1050 milliárd jut az önkormányzatokra, ám ebből csak 740 milliárdot fizet az állam, a többit az önkormányzatok adják össze – maguknak – szolidaritási hozzájárulás címen.