kapubanner for mobile
Megjelent: 2 hete

Vezetők és HR-esek továbbkattintani nem ér, foglalkozni kell a menopauzával!

Változókor, klimax, menopauza – a nyugdíjkorhatár kitolódása miatt már nincs olyan nő, akit ne a munkahelyén érne el ennek az időszaknak a hatása. Mégis kevés szó esik róla, pedig a tünetek az érintettek háromnegyedénél jelentkeznek valamilyen formában és hatással lesznek a munkahelyi jóllétükre és teljesítményükre - derül ki a bbc.com cikkéből.

Minden vezetőnek foglalkoznia kell a menopauzával-

A brit kormányhivatalnál dolgozó kétgyermekes anya, Madhu Kapoor a 40-es évei közepén járt, amikor először kezdte tapasztalni a klimax tüneteit. Éjszakai izzadástól, szívdobogástól és migréntől szenvedett, amitől gyengének és depressziósnak érezte magát. Nehezen tudott koncentrálni a munkahelyén, és rettegett a meetingektől, amelyek toborzási szakemberként a munkájához tartoztak. "Elvesztettem minden önbizalmamat. Azt gondoltam, hogy semmiben sem vagyok jó" - mondja. Úgy döntött, megosztja nehézségeit a vezetői csapattal, de ennek semmi következménye nem lett, nem kapta meg az a megnyugtatást vagy érzelmi támogatást, amire vágyott. Körülbelül hat hónappal a beszélgetés után úgy döntött, hogy beadja a felmondását. Bár a családját sokkolta, úgy érezte, hogy nincs más választása. "Szerettem, amit csináltam, hűséges és elkötelezett voltam" - mondja a most 58 éves, észak-londoni származású nő - "de nem boldogultam”.

A SimplyHealth brit munkahelyi egészségügyi szolgáltató 2023 végén végzett felmérésében több mint 2000 dolgozó, 40 és 60 év közötti nőt kérdezett meg a témában. 23 százalékuk a felmondás küszöbén állt a menopauza hatása miatt. Persze azokról is fontos beszélni, akik nem hagyják el a munkahelyüket, viszont a betegszabadság, a fizetés nélküli szabadság és a menopauza miatt elszalasztott lehetőségek anyagi terhei csillagászati költséget jelentenek. A Mayo Klinika kutatói csak az Egyesült Államokban évente 1,8 milliárd dollárra (1,43 font) becsülik a nők veszteségeit.

Vannak már munkáltatók, akik felismerték, hogy sürgősen támogatni kell az érintett munkavállalókat - akik közül sokan vezető beosztásban vannak -, és menopauza-specifikus támogatási programokat vezettek be. Egyes országokban alulról szerveződő kampányok segítenek lebontani a stigmatizációt és felhívni a figyelmet a témára. (például a Menopauza Mandate és a Let's Talk Menopauza - Beszéljünk a menopauzáról). A menopauza nőkre gyakorolt munkahelyi hatásával azonban a szakértők szerint még mindig kevesen foglalkoznak.

"Nem tudtam volna folytatni ezt a tempót"

A legtöbb nő 40 és 58 éves kora között éli meg a változókor kezdetét, és az átmeneti szakasz, amelyben a hormonok ingadozni kezdenek - az úgynevezett "perimenopauza" - akár nyolc évig is eltarthat.

Az érintettek háromnegyedén jelentkeznek valamilyen tünetek:  éjszakai izzadás, fáradtság, fejfájás, ízületi fájdalom, szorongás – ezek a 34 orvosilag elismert tünet közé tartoznak. A nők 25%-a számára ezek a tünetek a mindennapi életet jelentősen befolyásoló megterhelést jelentenek.

Annak ellenére, hogy a probléma milyen széles rétegeket érint, a menopauzán áteső munkavállalók arról számolnak be, hogy nyomát sem érzik a támogatásnak. A Korn Ferry tanácsadó cég friss adatai szerint a megkérdezett 8000 nőnek csupán 26%-a kapott segítséget hivatalos munkahelyi programokon vagy irányelveken keresztül. A brit szakszervezet, az Unite által 11 000 női szakszervezeti tag körében végzett 2023-as felmérés szerint pedig ötből négy nő arról számolt be, hogy a munkáltatója nem nyújt támogatást a munkahelyén a menopauza tüneteivel küzdőknek.

Sok munkavállaló szerint nemcsak a hivatalos programokból hiányzik a segítség. Úgy érzik, hogy nincs mód arra, hogy egyáltalán szóba hozzák a menopauza témáját.

Samantha 40 éves volt, és egy gyártó cég PR-igazgatójaként dolgozott, amikor először kezdett fáradtságot, hőhullámokat és agyi ködöt tapasztalni magán a munkahelyén. Először eszébe sem jutott, hogy a tünetek a menopauza jelei lehetnek. A téma csak akkor került elő, amikor felkereste az orvosát a gyakori, erős menstruáció miatt, amely elszívta az energiáját. A következő két év során a kétgyermekes anyuka egyre nehezebben tudta kezelni a pozíciójával járó követelményeket a súlyos tünetek mellett. "Egyszerűen nem tudtam folytatni ezt a tempót" - mondja.

Samantha rövid ideig fontolgatta, hogy felveti a témát a vállalatnál a HR-ügyek intézésére kijelölt személynek, de a férfi kora és neme miatt kínosnak érezte a dolgot, mondja. Amikor végül felvetette a munkamegosztás ötletét, vagy egy plusz személy bevonását a munkaterhelés kezelésére, a vezérigazgató elutasította a felkérést. Mivel úgy érezte, hogy nincs más választása, hat hónappal később beadta a felmondását, és úgy döntött, hogy helyette szabadúszó PR- és marketing-tanácsadóként kezd el dolgozni.

"Senki sem akart erről beszélni”

Tamsen Fadal, az Egyesült Államokban élő újságíró, szerző és menopauza-támogató aktivista úgy véli, hogy a menopauza miatt felmondásra kényszerülő nők számát alábecsülik. Sokak számára a menopauza témája továbbra is tabu. Fadal úgy véli, hogy az emberek különösen nehezen osztják meg a gondjaikat, és nehezen fogalmazzák meg, hogy milyen segítségre van szükségük a munkáltatók részéről. "Senki sem akart erről beszélni az anyáinktól kezdve az orvosainkig, akkor hogyan tudnának erről beszélni a munkáltatók?"Hozzáteszi, hogy az időskori diszkrimináció veszélye még nehezebbé teszi sok nő számára, hogy ezt a témát felhozza. A munkahelyi elöregedéstől való félelem erősen áthatja a gondolkodásunkat.

Az a tény, hogy sok vezetői csapatban továbbra is a férfiak dominálnak, erősíti a hallgatást - mondja Lauren Chrien, egy brit vállalati menopauza tréner és szakmai coach. "Mivel a legtöbb ágazatban még mindig a férfiak töltik be a vezetői pozíciók többségét, előfordulhat, hogy a férfiak nem értik meg vagy nem mutatnak empátiát a menopauza, mint kritikus egészségügyi probléma iránt."

A szakadék áthidalása

Néhány vállalat dolgozik a változáson, és újragondolja juttatási csomagjait, hogy jobb alkalmazkodási lehetőségeket és programokat nyújtson a klimaxos nők számára. Az Adobe, a Bank of America és a Bristol Myers Squibb azon maroknyi nagy globális munkáltató közé tartozik, amelyek menopauza-specifikus juttatásokat kínálnak, például hozzáférést biztosítanak a szakorvosi tanácsadáshoz, fizetett szabadságot és az egészségbiztosítási csomagok által fedezett hormonpótló terápiát (HRT). A kisebb vállalatok is kezdik megérteni e programok fontosságát, és hasonló megközelítéseket alkalmaznak. Azonban még sok munka vár ránk. "Egyes munkahelyek proaktívan próbálnak támogatást nyújtani, mások azonban nem hiszik, hogy ez szükséges, vagy nem tudják, hol kezdjék" - mondja Fadal.

Éppen ezért számos kampányoló, jótékonysági szervezet dolgozik azon, hogy ezt a hiányosságot megszüntesse. Egyik ilyen a The Menopause Workplace Pledge, azaz A Menopauza munkahelyi vállalása nevű szervezet - amelyben a brit munkáltatók vállalják, hogy aktívan támogatják a menopauzát alkalmazottaik számára - 2011 óta több mint 2600 munkáltató írta alá, köztük a Tesco, a Royal Mail és az NHS England. Tavaly az amerikai TBWA\Chiat\Day reklámügynökség a Menopauza Információs Csomag a Szervezetek számára (Mipo) nevű hálózattal együttműködve indította el a #HotResignation tag-et. Felszólította a HR-vezetőket, hogy gondolják át, hogyan kapcsolódnak a felmondások a menopauzához, és ingyenes eszköztárat és forrásokat biztosított a megtartás javításához.

Fadalhoz hasonlóan a változást sürgető vezetők közül sokan saját bőrükön tapasztalták a munkahelyi menopauza-támogatás hiányát. Chiren, aki korábban a pénzügyi szolgáltatások területén dolgozott felsővezetőként, akkor hagyta ott munkakörét, amikor a súlyos menopauzaszerű tünetek miatt úgy érezte, hogy "talán demenciája van". Besétált a megbeszélésekre, és hirtelen úgy érezte, hogy képtelen a megfelelő szavakat kimondani, a torka pedig szorult a szorongástól.

"Egyszer egy szék karfájába kapaszkodva figyeltem az óra ketyegését, és fogalmam sem volt, miről szól az ülés" - emlékszik vissza. "Soha nem tapasztaltam még ilyesmit."

Chiren úgy véli, hogy az érzékenyítés, a munkavégzést befolyásoló tünetek fokozottabb tudatosítása sokat változtathatott volna a helyzeten. "Most nem beszélgetnék önökkel, ha olyan munkáltatónál dolgoztam volna, ahol ez napirenden volt, ahol a vezetők értették volna, hogy mi a menopauza és segítséget és támogatást nyújtottak volna nekem" - mondja. 

Kapoor is a HR- és munkaerő-toborzásban eltöltött két évtizedét használja fel arra, hogy az M for Menopause nevű platformján keresztül vállalati workshopokat és képzéseket szervezzen, valamint tanácsokat adjon azoknak a nőknek, akik az ő problémáival szembesülnek. "Hagyományos ázsiai családi háttérrel rendelkezem" - mondja. Nem beszéltünk a szexről, a menstruációról vagy a menopauzáról. Azért teszem, amit most csinálok, hogy minél több nő megértse, milyen tünetekre számíthat, és növeljem a tudásukat és a tudatosságukat" - mondja.

bbc.com

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mindenki coach, aki coachol? - avagy a life coaching sötét oldala

2019 és 2022 között 54 százalékkal nőtt a life coachok száma, így ez az egyik leggyorsabban növekvő szakma az Egyesült Államokban. Népszerűsége... Teljes cikk

Milyen az igazi emberközpontú munkahely?

Bár sok cég vallja magáról, hogy emberközpontú, legyen szó, akár az ügyfelekről vagy a munkavállalókról, és valószínűleg bizonyos folyamataik... Teljes cikk

Mi leszel, ha nagy leszel? - miért céltalanok a mai fiatalok és mit tehetünk ellene?

Hogyan vált a fiatalkori céltalanság társadalmi jelenséggé és mit tehetünk ellene? Mennyiben hibás a közösségi média? Ez az cikk segíthet a... Teljes cikk