A Goldman Sachs Bank részvényei több mint 3 százalékkal emelkedtek hétfőn, miután az elmúlt két év lassulása után látványos visszatérést produkáltak a befektetési banki tevékenységben. A rivális JPMorgan Chase és a Citigroup az üzletkötés feltételeinek javulására hivatkozott pénteken, amikor a piaci várakozásokat meghaladó nyereségről számoltak be. Vezetőik azonban a gazdasági kilátásokat érintő kockázatokra is figyelmeztettek, beleértve az amerikai kamatlábak bizonytalan alakulását.

bank profitja 28 százalékkal 4,13 milliárd dollárra, részvényenként 11,58 dollárra nőtt az első negyedévben. Ez magasabb volt, mint az elemzők által várt 8,56 dolláros részvényenkénti nyereség. A bank részvényei idén több mint négy százalékkal emelkedtek, szemben a rivális Morgan Stanley közel 7 százalékos esésével – írja a Reuters.

A tőkepiacok újbóli megnyílásának korai szakaszában vagyunk. Továbbra is konstruktívan tekintünk az amerikai gazdaság egészségi állapotára

– mondta David Solomon vezérigazgató, hivatkozva a befektetők növekvő kockázatvállalási hajlandóságára a tőzsdei kibocsátások és a szilárd adósságkötési tevékenységek kapcsán. Chris Kotowski, az Oppenheimer elemzője egy jelentésében azt írta, hogy az eredmény közel tökéletes, mivel a legtöbb profitnövelő tényező a vártnál jobban teljesített.

Az MI is megtolhatta a részvények értékét

A Goldman Sachs tanácsot ad ügyfeleinek a mesterséges intelligenciával kapcsolatban, beleértve a lehetséges kereskedelmi alkalmazásokat, a szabályozást és a munkahelyekre gyakorolt hatást. Az OpenAI ChatGPT sikere felpezsdítette a befektetőket, akik egyre több pénzt ölnek az ígéretes AI startupokba. A Federal Reserve-nek eddig sikerült a gazdaságot az úgynevezett puha landolás felé terelni, amelyben a nagyobb visszaesés elkerülése mellett emeli a kamatlábakat, és megszelídíti az inflációt.

Ahogy a vállalatok visszanyerték a bizalmukat a tőkepiacokon történő pénzszerzésben, a részvény- és kötvénykibocsátás újra fellendült. A javuló feltételek arra ösztönözték a vállalatokat, hogy még több üzletet kössenek.

A Goldman befektetési banki díjai 32 százalékkal 2,08 milliárd dollárra emelkedtek, amit az adósság- és részvénykibocsátások jegyzéséből, valamint az egyesülésekkel kapcsolatos tanácsadásból származó magasabb díjaknak köszönhet.

A fix kamatozású, deviza- és árutőzsdei (FICC) kereskedésből származó bevételek 10 százalékkal 4,32 milliárd dollárra emelkedtek, amihez hozzájárult a jelzáloghitelek és a strukturált hitelezés finanszírozási bevételeinek rekordja. A részvényekből származó bevételek 10 százalékkal 3,31 milliárd dollárra ugrottak.

A vagyon- és vagyonkezelési üzletág negyedéves rekordösszegű, 2,45 milliárd dolláros kezelési díjat termelt. Eközben a felügyelt vagyon rekordszintre, 2850 milliárd dollárra emelkedett, a vagyonkezelői ügyfelek vagyona pedig elérte az 1500 milliárd dollárt. A két üzletágat egy 2022-es átszervezés keretében egyesítették. A Platform Solutions, a Goldman egyes fogyasztói műveleteinek otthont adó egység 24 százalékkal magasabb bevételt gyűjtött. A bank arra számít, hogy az egység 2025-ben nyereséges lesz.