Magyar Péter: A kormány ne titkolja el a tervezett megszorításokat

Magyar Péter: A kormány ne titkolja el a tervezett megszorításokat

Magyar Péter (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Titkolja a kormány a tervezett megszorításokat a közelgő választások miatt – ezt állítja Magyar Péter. Szerinte ez magyarázza azt, hogy a korábbi évek hagyományaitól eltérően idén nem nyújtják be a jövő évi költségvetést még tavasszal.

Gulyás Gergely múlt csütörtökön jelentette be, hogy bár a kormány az elmúlt években már tavasszal benyújtotta a következő évre tervezett költségvetést, idén ez máshogy lesz. A novemberben esedékes amerikai elnökválasztásra hivatkozott, mert szerinte sok függ attól, hogy Donald Trump lesz-e az Egyesült Államok új elnöke. A büdzsé tervezetét ezért csak ezután fogják a parlamentnek benyújtani. Ugyanezen a kormányinfón Varga Mihály pedig azt közölte, hogy a következő időszakban összesen 675 milliárd forintnyi beruházást ütemez át, halaszt el a kormány. A pénzügyminiszter szavai szerint „ezek nem vesznek el, a jövőben fognak megvalósulni”, az átütemezés ugyanakkor jelentősen segíti a költségvetés mozgásterét.

Magyar Péter szerint a kormány a közelgő választások miatt titkolja a „tervezett óriási megszorításokat”, hiszen Orbán Viktor eddig mindig büszke volt rá, hogy májusban benyújtják a következő évi költségvetés tervezetét. Felidézte, hogy az első negyedév végén már 2321 milliárd forint hiányzott a kasszából, ilyen magas első negyedéves adat még soha nem volt a magyar államháztartás történetében, ez majdnem a teljes éves tervezett hiánynak felel meg. – A szakértők szerint hazánk úton van a technikai államcsőd felé – írta, kitérve az elhalasztott beruházásokra is.

– Követeljük, hogy a kormány ne titkolja el a magyar választók elől a tervezett megszorításokat! Valljon színt a pénzügyminiszter és a miniszterelnök, hogy várható-e további vasúti szárnyvonalak megszüntetése, posta- és kórházbezárás, illetve milyen adók emelését tervezik a felelőtlen gazdálkodásuk következményeinek enyhítésére – szólított fel. Arra is választ vár, hogy „milyen családi és haveri összefonódás miatt” oly sürgős ilyen rossz költségvetési helyzetben 1000 milliárd forint értékben éppen most visszavásárolni a reptér egy részét.