„Klubrádió
A lényeg

Rákkeltő anyag ömlött az akkuhulladék-feldolgozó telephelynél a Salgó-patakba

15/04/2024 09:48

| Szerző: Klubrádió

Egyebek mellett vinil-klorid mérgezi a vizet és a levegőt.

Helyi lakosok jelezték a Greenpeacenek, hogy furcsa, vöröses-sárgás lé folyt a Salgó-patakba az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről. A Greenpeace szakértői március 18-án mintákat vettek a patakba folyó szennyvízből.

Az akkreditált vizsgálat kimagasló mértékben mutatott ki az emberi egészségre rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloridot (814 mikrogramm/köbdeciméter), diklóreténeket (990,1 mikrogramm/köbdeciméter), illetve az arzénkoncentráció is magasabb volt, mint a felszíni vizekre megengedett határérték (34,2 mikrogramm/köbdeciméter).

 
Fotó: Greenpeace

A Salgó-patak Salgótarján belső területén folyik össze a Tarján-patakkal. Az illékony vinil-klorid így nagy valószínűséggel a patak mentén végigmérgezhette a környék levegőjét és az érintett élővizeket.

Az Éltex Kft. az utóbbi években jelentősen növekedett, mára meghatározó cég az akkumulátorgyárak hulladékának kezelésében. Többek között a gödi Samsung-gyár hulladékának kiemelt elszállítója is. A gyár területén belül több létesítményt is bérel, és onnan éves szinten mintegy 16 290 tonna hulladékot gyűjthet be és kezelhet. Már eddig is több szabálytalanságot tártak fel az Éltex Kft-vel kapcsolatban – írta a Greenpeace.