Két tankerületi vezető ellen nyomoz az ORFK korrupció miatt

Két tankerületi vezető ellen nyomoz az ORFK korrupció miatt

(Fotó: Gerd Altmann/Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vesztegetés elfogadása és sikkasztás bűntettének megalapozott gyanúja miatt továbbra is tart a nyomozás két tankerületi igazgatót érintően a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányságon és a Dunakeszi Rendőrkapitányságon. Egy harmadik esetben, amelyben ugyancsak egy tankerületi vezető volt érintett hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt, megszüntették a nyomozást idén január 18-án, mert a nyomozóhatóság szerint mégsem történt bűncselekmény – tudta meg a Népszava az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK).

A lap emlékeztetett, hogy Polt Péter legfőbb ügyész tavaly októberben közölte Tompos Márton és Tóth Endre momentumos képviselők kérdésére, hogy három esetben indult nyomozás tankerületi igazgatókkal összefüggésben. Most azért érdeklődtek az ORFK-nál, mert múlt hét csütörtökön kiderült, hogy egy budapesti tankerületi központ gazdasági vezetőjével szemben büntetőeljárás indult vesztegetés és más bűncselekmények gyanúja miatt. Az érintettet – aki több tízmillió forinthoz juthatott közbeszerzési eljárások manipulálásával, fiktív számlák kiállításával – őrizetbe vették és kezdeményezték a letartóztatását. A rendőrség nem közölte, hogy mely központot érinti az ügy. A Tanítanék Mozgalom pénteken a Belső-Pesti Tankerületi Központnál akciózott, „Ne lopj!” feliratú táblákkal a Népszava megkeresésére azonban nem erősítették meg, se nem cáfolták, hogy ott történt a korrupciós eset. A Népszava a Klebelsberg Központnál is érdeklődött, de személyiségi jogokra hivatkozva nem árulták el ők sem, hogy hol történt az eset. Azt viszont közölték, hogy az érintett még a tankerületi központ alkalmazásában áll. A lap szerette volna megtudni azt is, tudtak-e a visszaélésekről, esetleg ők tettek-e feljelentést, erre viszont csak annyi választ kaptak, hogy a tankerületi központok önállóan gazdálkodó költségvetési szervek, a gazdasági döntéseiket önállóan hozzák meg.