„Klubrádió
A lényeg

Havi 20 milliárddal nőtt a kórházak adóssága az idén

15/04/2024 06:45

| Szerző: Klubrádió

Március végén már majdnem 110 milliárd forint volt.

Március végén az egészségügyi intézmények tartozása – beleértve az egyetemieket és az egyháziakat is – már csaknem 110 milliárd forint volt. És míg

2023-ban átlagosan havonta 3,7 milliárddal nőtt ez az adósság, 2024-ben már havi 20 milliárddal.

– írja a Népszava.

A kórházak tavalyi kényszerű szolgáltatás-felfüggesztéseinek hátterében az esetek 10-15 százalékában eszközellátási zavarok álltak.

Korábban Takács Péter államtitkár több fórumon is jelezte az állandó eladósodást a finanszírozás átalakításával szüntetné meg, az erről szóló tervei a kormány elé kerültek. Ennek 100 milliárd forintos költsége miatt azonban ezt a megoldást a kormány egyelőre elvetette.

Átadták a Szegedi Tudományegyetem új infektológiai kliniká
 
Takács Péter. Fotó:
Fotó: MTI/Rosta Tibor
 

Tavaly év végén már csaknem 30 milliárd forintnyi gyógyszer árával tartoztak a kórházak a nagykereskedőknek. Ebből csak a lejárt tartozás mintegy 10-13 milliárd forint volt – mondta Feller Antal, a Gyógyszer-Nagykereskedők Szövetségének (GYNSZ) elnöke.

Rossz híre van a nemzetközi piacon a magyar állam fizetőképességének az egészségügyben, és ez hosszú távon még súlyosabb problémákhoz vezethet - ezt mondta a Klubrádiónak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Hozzátette, a kormánynak előbb-utóbb döntenie kell, melyik megoldást választja, mielőtt a tervezhető műtéteknél súlyosabb beavatkozások is veszélybe kerülnek.

2024. április 15. A lényeg (2024.04.15.) Rásky László
01:09
00:00

Kiemelt kép: a kalocsai Szent Kereszt kórház hangulatos bejárata