Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Hallottál már a P-vitaminról? 7 egészségügyi előnye, amiről lehet, nem is tudtál!

Hallottál már a P-vitaminról? 7 egészségügyi előnye, amiről lehet, nem is tudtál!
A nap cikke

10 étel és ital, amit a neurológusok messziről elkerülnek: komolyan károsíthatja az agyad

Vannak olyan ételek és italok, amelyek súlyosan károsíthatják az agyunkat, ezt pedig mindenkinél jobban tudják a neurológusok.

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Viaszba öntötték Palvin Barbit – Most a catwalkozást is megtanulhatod a szupermodelltől a Madame Tussauds Budapestben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Olvasd el!

8 kutyafajta, amit az állatorvosok soha nem tartanának: elárulták, miért

Az orvosok véleménye szerint néhány kutyafajta sokkal problémásabb a többinél, ezért nem javasolják a tartásukat... Te egyetértesz?

Olvasd el!

Napi horoszkóp május 5.: a Vízöntők kellemes meglepetésre számíthatnak, a Halak új kihíváson gondolkodnak

A csillagok a hét utolsó napjára is üzentek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

A rák 8 korai jele, amit sokan nem ismernek: a köhögés és az állandó fáradtság is figyelmeztető tünet

Sok esetben a ráknak nagyon szokatlan, meglepő jelei vannak, amelyeket sokan nem ismernek, pedig fontos, hogy időben felismerje mindenki!

Olvasd el!

10 híres meleg férfi, aki nőt vett feleségül

Több olyan meleg hírességről is tudni, akik bizony szexuális beállítottságuk ellenére egy nőt vettek először feleségül.

Olvasd el!

Napi horoszkóp május 4.: az Ikreknek túl sok feladatra kell koncentrálniuk, az Oroszlánok kissé túlzónak találják egy bizonyos személy törődését

A csillagok hétvégére is üzentek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Facebook
Twitter
Pinterest
A P-vitamin egy kifejezés, amelyet egykor a flavonoidoknak nevezett növényi vegyületek csoportjára használnak. Ezek a vegyületek azonban valójában nem vitaminok.

A gyümölcsökben, zöldségekben, teában, kakaóban és borban többféle flavonoid található. Bizonyos élelmiszerek színét adják, védelmet nyújtanak a növényeknek az ultraibolya (UV) sugarak és fertőzések ellen, és egészségügyi előnyökkel járhatnak.

A flavonoidok típusai és táplálékforrásai

A flavonoidok, más néven bioflavonoidok, a polifenol növényi vegyületek családja, amely hat alosztályba tartozik. Jelenleg több mint 6000 flavonoid ismert. Amikor a tudósok 1930-ban először kivonták a narancsból, egy új típusú vitaminnak gondolták, ezért P-vitaminnak nevezték el. Ezt a nevet már nem használják, mivel a flavonoidok nem vitaminok. A növényekben azért léteznek, hogy megakadályozzák a fertőzést, védenek a napsütéstől és a környezeti hatásoktól, és vonzzák a rovarokat a beporzáshoz. Sok mély színű gyümölcs és zöldség színéért is felelősek, mint például a bogyós gyümölcsök, a cseresznye és a paradicsom.

Egészségügyi előnyök

Úgy gondolják, hogy a flavonoidok számos egészségügyi előnyt kínálnak, és segítenek megelőzni a szívbetegségeket, a cukorbetegséget és egyéb egészségügyi problémákat.

A flavonoidok talán legjobban tanulmányozott funkciója az, hogy antioxidánsként működnek. Kimutatták, hogy csökkentik a szabad gyököknek nevezett reaktív molekulák képződését, amelyek sejtkárosodáshoz és betegségekhez vezethetnek.

A flavonoidok sok mély színű gyümölcs és zöldség színéért is felelősek, ilyenek például a bogyós gyümölcsök.
forrás: Pexels/Kelly
A flavonoidok sok mély színű gyümölcs és zöldség színéért is felelősek, ilyenek például a bogyós gyümölcsök.

Kémcsöves kontra humán vizsgálatok

A flavonoidok előnyeivel kapcsolatos legtöbb kutatást kémcsövekben végezték. Így a flavonoidok aktivitása a szervezetben nem teljesen ismert. Általában úgy gondolják, hogy rosszul szívódnak fel, és nem túl hozzáférhetők biológiailag. Egyrészt úgy tűnik, hogy az anyagcsere nagymértékben befolyásolja a flavonoidok biohasznosulását a szervezetben és gyorsan ki is ürülhetnek.

A flavonoidok fogyasztása során metabolitoknak nevezett vegyületekké bomlanak le. Ezen metabolitok némelyike ​​hasonló tulajdonságokat mutathat, mint a flavonoid, amelyből származtak, mások azonban nem. Sőt, a tanulmányok azt sugallják, hogy a flavonoidok szénhidrátokkal, fehérjékkel vagy zsírokkal együtt történő fogyasztása befolyásolhatja azok biológiai hozzáférhetőségét és felszívódását. Ezeket a tényezőket a bélbaktériumok összetétele is befolyásolja. Ezért nehéz meghatározni, hogy egy adott flavonoid hogyan és milyen hatással van az emberi egészségre.

Galériánkban mutatjuk a lehetséges egészségügyi előnyöket!

Galéria / 7 kép

A P-vitamin, azaz a flavonoidok jótékony hatásai

Megnézem a galériát

Forrás 1., forrás 2.

Az ÉVA Magazin írása.

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Viaszba öntötték Palvin Barbit – Most a catwalkozást is megtanulhatod a szupermodelltől a Madame Tussauds Budapestben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Kép

Heti horoszkóp május 6-12.: a Bikáknak érdemes óvatosabban kockázatokat vállalniuk, az Oroszlánoknak komoly feladatot kell teljesíteniük

A csillagok az előtted álló hétre is izgalmakat ígérnek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Kép

Napi horoszkóp május 5.: a Vízöntők kellemes meglepetésre számíthatnak, a Halak új kihíváson gondolkodnak

A csillagok a hét utolsó napjára is üzentek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Kép

A rák 8 korai jele, amit sokan nem ismernek: a köhögés és az állandó fáradtság is figyelmeztető tünet

Sok esetben a ráknak nagyon szokatlan, meglepő jelei vannak, amelyeket sokan nem ismernek, pedig fontos, hogy időben felismerje mindenki!

Kép

3 szexpóz, ami a pasik szerint messze a legrosszabb – És 3, ami szerintük a legjobb

Nagy tévedés abban a hitben élni, hogy a férfiak mindenféle módon és pózban szereti magukévá tenni a nőket, ugyanis náluk is vannak olyan pozitúrák, amelyek ha nem is tiltólistásak, szeretik őket mellőzni az együttlétek alkalmával.

Kép

6 étel, amiben a legnagyobb eséllyel bukkan fel ez a rendkívül káros anyag: próbáld minimalizálni a fogyasztásukat

Sokan nem tudják, de bizony a csomagolt élelmiszerekben is igencsak jelentős kockázat van. Ugyanis nemrégiben kutatás készült arról, hogy a csomagolt élelmiszerekben található mikroműanyag jelentősen növeli a szívroham és az agyvérzés kockázatát. Nézzük is, mely ételekben van a legtöbb ilyen jellegű káros anyag, melyeket érdemes lenne kerülni.

Kép

Sztárok, akik 2024-ben lesznek 60 évesek - sokuk közülük úgy ragyog, mint 20 évvel ezelőtt!

Sokukon nem is látszik az öregedés! Íme azok a sztárok, akik 2024-ben ünneplik 60. születésnapjukat.