Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Hallottál már a P-vitaminról? 7 egészségügyi előnye, amiről lehet, nem is tudtál!

Hallottál már a P-vitaminról? 7 egészségügyi előnye, amiről lehet, nem is tudtál!
A nap cikke

10 étel és ital, amit a neurológusok messziről elkerülnek: komolyan károsíthatja az agyad

Vannak olyan ételek és italok, amelyek súlyosan károsíthatják az agyunkat, ezt pedig mindenkinél jobban tudják a neurológusok.

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Viaszba öntötték Palvin Barbit – Most a catwalkozást is megtanulhatod a szupermodelltől a Madame Tussauds Budapestben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Olvasd el!

8 kutyafajta, amit az állatorvosok soha nem tartanának: elárulták, miért

Az orvosok véleménye szerint néhány kutyafajta sokkal problémásabb a többinél, ezért nem javasolják a tartásukat... Te egyetértesz?

Olvasd el!

Napi horoszkóp május 4.: az Ikreknek túl sok feladatra kell koncentrálniuk, az Oroszlánok kissé túlzónak találják egy bizonyos személy törődését

A csillagok hétvégére is üzentek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

Napi horoszkóp május 5.: a Vízöntők kellemes meglepetésre számíthatnak, a Halak új kihíváson gondolkodnak

A csillagok a hét utolsó napjára is üzentek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

10 híres meleg férfi, aki nőt vett feleségül

Több olyan meleg hírességről is tudni, akik bizony szexuális beállítottságuk ellenére egy nőt vettek először feleségül.

Olvasd el!

A rák 8 korai jele, amit sokan nem ismernek: a köhögés és az állandó fáradtság is figyelmeztető tünet

Sok esetben a ráknak nagyon szokatlan, meglepő jelei vannak, amelyeket sokan nem ismernek, pedig fontos, hogy időben felismerje mindenki!

Facebook
Twitter
Pinterest
A P-vitamin egy kifejezés, amelyet egykor a flavonoidoknak nevezett növényi vegyületek csoportjára használnak. Ezek a vegyületek azonban valójában nem vitaminok.

A gyümölcsökben, zöldségekben, teában, kakaóban és borban többféle flavonoid található. Bizonyos élelmiszerek színét adják, védelmet nyújtanak a növényeknek az ultraibolya (UV) sugarak és fertőzések ellen, és egészségügyi előnyökkel járhatnak.

A flavonoidok típusai és táplálékforrásai

A flavonoidok, más néven bioflavonoidok, a polifenol növényi vegyületek családja, amely hat alosztályba tartozik. Jelenleg több mint 6000 flavonoid ismert. Amikor a tudósok 1930-ban először kivonták a narancsból, egy új típusú vitaminnak gondolták, ezért P-vitaminnak nevezték el. Ezt a nevet már nem használják, mivel a flavonoidok nem vitaminok. A növényekben azért léteznek, hogy megakadályozzák a fertőzést, védenek a napsütéstől és a környezeti hatásoktól, és vonzzák a rovarokat a beporzáshoz. Sok mély színű gyümölcs és zöldség színéért is felelősek, mint például a bogyós gyümölcsök, a cseresznye és a paradicsom.

Egészségügyi előnyök

Úgy gondolják, hogy a flavonoidok számos egészségügyi előnyt kínálnak, és segítenek megelőzni a szívbetegségeket, a cukorbetegséget és egyéb egészségügyi problémákat.

A flavonoidok talán legjobban tanulmányozott funkciója az, hogy antioxidánsként működnek. Kimutatták, hogy csökkentik a szabad gyököknek nevezett reaktív molekulák képződését, amelyek sejtkárosodáshoz és betegségekhez vezethetnek.

A flavonoidok sok mély színű gyümölcs és zöldség színéért is felelősek, ilyenek például a bogyós gyümölcsök.
forrás: Pexels/Kelly
A flavonoidok sok mély színű gyümölcs és zöldség színéért is felelősek, ilyenek például a bogyós gyümölcsök.

Kémcsöves kontra humán vizsgálatok

A flavonoidok előnyeivel kapcsolatos legtöbb kutatást kémcsövekben végezték. Így a flavonoidok aktivitása a szervezetben nem teljesen ismert. Általában úgy gondolják, hogy rosszul szívódnak fel, és nem túl hozzáférhetők biológiailag. Egyrészt úgy tűnik, hogy az anyagcsere nagymértékben befolyásolja a flavonoidok biohasznosulását a szervezetben és gyorsan ki is ürülhetnek.

A flavonoidok fogyasztása során metabolitoknak nevezett vegyületekké bomlanak le. Ezen metabolitok némelyike ​​hasonló tulajdonságokat mutathat, mint a flavonoid, amelyből származtak, mások azonban nem. Sőt, a tanulmányok azt sugallják, hogy a flavonoidok szénhidrátokkal, fehérjékkel vagy zsírokkal együtt történő fogyasztása befolyásolhatja azok biológiai hozzáférhetőségét és felszívódását. Ezeket a tényezőket a bélbaktériumok összetétele is befolyásolja. Ezért nehéz meghatározni, hogy egy adott flavonoid hogyan és milyen hatással van az emberi egészségre.

Galériánkban mutatjuk a lehetséges egészségügyi előnyöket!

Galéria / 7 kép

A P-vitamin, azaz a flavonoidok jótékony hatásai

Megnézem a galériát

Forrás 1., forrás 2.

Az ÉVA Magazin írása.

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Viaszba öntötték Palvin Barbit – Most a catwalkozást is megtanulhatod a szupermodelltől a Madame Tussauds Budapestben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Kép

Heti horoszkóp május 6-12.: a Bikáknak érdemes óvatosabban kockázatokat vállalniuk, az Oroszlánoknak komoly feladatot kell teljesíteniük

A csillagok az előtted álló hétre is izgalmakat ígérnek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Kép

Napi horoszkóp május 5.: a Vízöntők kellemes meglepetésre számíthatnak, a Halak új kihíváson gondolkodnak

A csillagok a hét utolsó napjára is üzentek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Kép

A rák 8 korai jele, amit sokan nem ismernek: a köhögés és az állandó fáradtság is figyelmeztető tünet

Sok esetben a ráknak nagyon szokatlan, meglepő jelei vannak, amelyeket sokan nem ismernek, pedig fontos, hogy időben felismerje mindenki!

Kép

3 szexpóz, ami a pasik szerint messze a legrosszabb – És 3, ami szerintük a legjobb

Nagy tévedés abban a hitben élni, hogy a férfiak mindenféle módon és pózban szereti magukévá tenni a nőket, ugyanis náluk is vannak olyan pozitúrák, amelyek ha nem is tiltólistásak, szeretik őket mellőzni az együttlétek alkalmával.

Kép

6 étel, amiben a legnagyobb eséllyel bukkan fel ez a rendkívül káros anyag: próbáld minimalizálni a fogyasztásukat

Sokan nem tudják, de bizony a csomagolt élelmiszerekben is igencsak jelentős kockázat van. Ugyanis nemrégiben kutatás készült arról, hogy a csomagolt élelmiszerekben található mikroműanyag jelentősen növeli a szívroham és az agyvérzés kockázatát. Nézzük is, mely ételekben van a legtöbb ilyen jellegű káros anyag, melyeket érdemes lenne kerülni.

Kép

Sztárok, akik 2024-ben lesznek 60 évesek - sokuk közülük úgy ragyog, mint 20 évvel ezelőtt!

Sokukon nem is látszik az öregedés! Íme azok a sztárok, akik 2024-ben ünneplik 60. születésnapjukat.