„Klubrádió
A lényeg

Izrael válaszolni fog az iráni támadásra, de még nem tudni, hogy hogyan

14/04/2024 17:35

| Szerző: Klubrádió

Izrael válaszolni fog az iráni támadásra, de a döntéshozók még nem jutottak dűlőre a válaszadás típusát követően - ezt mondta egy izraeli tisztviselő a CNN-nek. Az Izraeli Haditanács várhatóan még ma megtárgyalja a lehetőségeket. A tisztviselő elmondta, hogy szövetségeseikkel is konzultálnak a lehetséges válaszlépéseket illetően.

Ami a lehetséges válaszlépéseket illeti, az izraeli külügyminisztérium szerint az Iráni Forradalmi Gárdát terrorszervezetként kell elismerni, és szankciókat is ki kell vetni Iránra. Az Izrael elleni iráni támadásokat követően keddre rendkívüli ülést hívott össze az Európai Unió külügyi vezetője, Josep Borrell szerint a rendkívüli ülés célja, hogy az Unió hozzájáruljon a régió biztonságához.

Magyarország határozottan elítéli az Izraelt ért drón és rakétatámadást, kiállunk Izrael mellett ebben az esetben, közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A jelenlegi információk szerint az Izraelben élő kettős állampolgársággal rendelkezők és az ott tartózkodó magyar állampolgárok közül senki nem volt érintettje az éjszakai támadásnak.

Izraelben 24 magyar állampolgár lépett kapcsolatba a nagykövetséggel az éjszaka folyamán. Szerencsére, valamennyien jól vannak. Legközelebb majd, kedden hajnalban érkezne Amanba Wizz Air járata, majd indulna is vissza Budapestre. Egyelőre nem biztos még, hogy ez a járat közlekedni tud, ezért a kollégák ott helyben felkészülnek arra, hogy ha magyar állampolgárok ragadnának esetleg az amani repülőtéren vagy Jordániában, akkor segítsünk nekik - közölte Szijjártó Péter.