Szakács ismerősöm elárulta, miért fűszerezik olyan magasról az ételeket

2024. április 14.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Ezért érdemes magasról fűszerezni az ételeket Fotó: Getty Images

Nem, nem (csak) azért, mert az úgy mutatósabb.

Te is hallottál már Nusret Gökçe-ről -ismertebb nevén Salt Bae-ről- a török szakácsról, aki egyedi fűszerezési technikájáról vált híressé? A férfi 2017-ben tett szert világhírnévre azzal, hogy egy rövid videót posztolt az Instagramra arról, hogyan dolgozik egy hússal, amit igen egyedi mozdulatokkal sózott meg. Szinte azonnal mémmé vált, ám előtte is többször lehetett látni, hogy más szakácsok is -bár nem olyan kifinomult technikával- igen magasról fűszerezik meg az ételeket. De vajon ezt csak a látvány miatt csinálják, vagy valami konkrét oka is?

Íme a világ 5 legegészségesebb fűszere

Íme a világ 5 legegészségesebb fűszere

Bár valóban jól néz ki és egyfajta eleganciát kölcsönöz a főzés művészetének az, amikor a magasból az ételre hullanak a kis szemek, ám

a szakácsok ezt valójában az egyenletesebb fűszerezés miatt teszik elsősorban.

Persze, ha kevergetni kell az adott ételt, akkor teljesen mindegy, hogyan sózód meg, ám ha pl. húst, törékeny burgonyát vagy más zöldségeket kell fűszerezned, akkor annak célszerű egyenletesen elterülnie az ételen.

Ez ügyben végeztek is egy kísérletet: 10 centis, 20 centis és 30 centis magasságból szórtak őrölt fekete borsot csirkemellekre – vajon kitalálod, hogy melyik volt a legegyenletesebben fűszerezettek? Bizony, a 30 centis magasságból megszórt csirkék!

Te hogyan szoktál fűszerezni?

Ha tetszett a cikk, iratkozz fel a hírlevelünkre itt.


Megosztás Küldés Messengeren Pinterest