„Klubrádió
A lényeg

Irán drónokat és rakétákat lőtt ki Izraelre

14/04/2024 05:09

| Szerző: Klubrádió

Szombat este több mint kétszáz drónt és több tucat cirkálórakétát indított az Iráni Forradalmi Gárda, hogy Izrael állam területére mérjen csapást. Izrael időben észlelte a támadást, és az Egyesült Államok segítségével megsemmisítette az eszközöket, mielőtt célba értek volna.

A támadás mérete és jellege miatt példátlan mértékű eszkaláció lehetne az ősz óta forrongó Közel-Keleten. A térség legerősebb muszlim állama ugyan sokféle módon támadta már Izraelt, de ilyen nagyságrendű direkt csapást még sosem kísérelt meg. Irán damaszuszi konzulátusa elleni április eleji izraeli (vagy Izraelnek tulajdonított) támadásra válaszolt a szombati akcióval.

A hírek szerint a szombati drón- és rakétatámadáshoz csatlakoztak Irán térségbeli proxierői. A jemeni húszik és a libanboni Hezbollah fegyveresei is indítottak támadóeszközöket Izrael felé, de ezek sem érték el a zsidó államot.

Amerikai elemzők szerint a támadást direkt úgy tervezték, hogy az izraeli illetve az amerikai légvédelem időben reagálhasson. Erre utal, hogy az iráni külügy elég szokatlan módon azonnal „deeszkalációs szándékú” nyilatkozatot tett közzé, és kijelentette, hogy a sikertelen csapás után Irán a maga részéről „lezártnak tekinti az ügyet”.

Izraeli-palesztin konfliktus - Irán
 
Izraeli-palesztin konfliktus - Irán
 
Teherán, 2024. április 14. Irániak ünnepelnek Teheránban 2024. április 14-én hajnalban, miután a Forradalmi Gárda bejelentette, hogy drónok és rakéták százait indította izraeli célpontok ellen. Az iráni állami médiában idézett közlemény szerint a támadás válasz arra a légicsapásra, amelyet Izrael hajtott végre Irán damaszkuszi konzulátusa ellen.
Fotó: Abedin Taherkenareh / MTI/EPA/Abedin Taherkenareh
 

 

(Via 444)