„Klubrádió
A lényeg

Egészségügyi államtitkár: Jöhetnek a gyógyszerautomaták

13/04/2024 11:46

| Szerző: Klubrádió

A kormányzat az alapellátási ügyeletek után a patikai ügyeletek átszervezésére is sort kerít. Az egészségügyi államtitkár gyógyszerautomaták bevezetésével szeretné megkönnyíteni a hozzáférést a gyógyszerekhez.

Takács Péter államtitkár közölte, az alapellátási ügyeletek után a kormányzat a patikai ügyeletek átszervezésére is sort kerít. Szerinte a gyermekgyógyszereket éjszaka is elérhetővé kell tenni, de az ötletéért a patikusok nem rajonganak túlságosan – derült ki a Magyar Gyógyszerészi Kamara mezőkövesdi vándorgyűlésén, amelyről a Népszava számolt be.

A patikusok nemtetszés-nyilvánítására az államtitkár kérdéssel reagált: mi az olcsóbb, fizetni egész éjszaka egy gyógyszerészt, vagy fenntartani egy automatát? Közölte: az emberek éjszaka is szeretnének gyógyszerhez jutni, és ezt valahogy ki kell szolgálni. 

Takács Péter egészségügyi államtitkár hangsúlyozta, hogy a gyógyszer-automata az egyik lehetséges út, ezeket az eszközöket csak szigorú feltételek mellett lehetne üzembe helyezni. A másik út – tette hozzá –, hogy megyénként kijelölnek két-három gyógyszertárat, amelyeknek 24 órában kellene nyitva tartaniuk. Jelenleg ezek az irányok – szögezte le a politikus. Szerinte ha eldőlt, hogy milyen lesz az új gyógyszertári ügyeleti rendszer, csak azután tud a szolgáltatás finanszírozásáról beszélni.

(Kiemelt kép: Pixabay)