Kizárta a keretből a román tornaszövetség a magyarsága miatt megalázott fiú támadóit

Kizárta a keretből a román tornaszövetség a magyarsága miatt megalázott fiú támadóit

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ. Fotó: Flickr/Dustyn Roberts

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem vehetnek részt az április 24-28-ai olaszországi Európa-bajnokságon azok a román sportolók, akik magyarsága miatt megalázták és súlyosan bántalmazták 15 éves társukat a válogatott resicabányai edzőtáborában. A lugosi fiú ellen elkövetett esetről, illetve a későbbi szankcióról a ProSport című lap számolt be, és az MTI szemlézte. A három sportolónak vissza kell térnie klubjához, amíg az román tornaszövetség (FRG) lefolytatja a fegyelmi eljárást ügyükben. A Riminiben tartott korosztályos EB-n így csak két másik junior román tornász lehet jelen.

A román fiatalok áldozatukat egy fűtőtesthez kötözték, erőszakkal alkoholt itattak vele, megnyírták, hamut szórtak a fejére, levetkőztették és szexuális játékot mímeltek vele, közben pedig végig azt kiabálták neki, hogy „ungure”. A resicabányai városi rendőrség mellett a gyermekvédelmi hatóság is hivatalból vizsgálatot indított.

Az erdélyi Krónika szerint a tornaszövetség elsőre eltussolta volna az ügyet, és a sportolók alkoholos befolyásoltságával magyarázta az egészet. Miután viszont a ProSport beszámolt a történtekről, már lépni kellett. Főleg, mivel a Román Nemzeti Sportügynökség vezetője, Elisabeta Lipa is felszólította a tornászszövetséget az eset kivizsgálására. Ugyanígy tett a Román Olimpiai Bizottság elnöke, Mihai Covaliu. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) szintén vizsgálatot indított.

„Eddig és ne tovább! Egy 15 éves magyar lugosi srácot brutálisan bántalmaztak egy edzőtáborban csak azért, mert magyar. Ide vezet az AUR gyűlöletkeltése a magyarok ellen. A történteket a román állam vezetőinek, minden politikustársamnak el kell ítélnie, a felelősöket meg kell büntetni! Senki sem hallgathat!” – írta egy héttel ezelőtti Facebook-posztjában az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor.

Nagy Elek üzletember eközben teljeskörű szponzori és továbbtanulási támogatást ajánlott fel a lugosi tornásznak, amennyiben a történtek miatt esetleg Magyarországon folytatná a sportkarrierjét.