„Klubrádió
A lényeg

"Aki nem dolgozik, az ne is egyék" – reagált Hende Csaba a családi pótlék emelésére

12/04/2024 17:09

| Szerző: Klubrádió

"Teljesen világos, hogy amikor 4 millió 700 ezer a foglalkoztatottak száma, történelmi csúcsponton vagyunk, amikor munkaerőhiány van az ország szinte minden területén, szinte minden ágazatban (…). Akkor tehát természetesen mindenkinek módja van, aki dolgozni akar, hogy dolgozzon, és el is várható mindenkitől, hogy dolgozzon, mert aki nem dolgozik, az ne is egyék – közölte a fideszes politikus.

A 2008 óta változatlan összegű családi pótlék emelése volt a téma a törvényalkotási bizottság április 4-i ülésén, ahol két LMP-s képviselő (Kanász-Nagy Máté és Ungár Péter) kezdeményezte, hogy emeljék meg a juttatást – számolt be az rtl.hu.

A javaslatot az ellenzék támogatta, de a kormánypárti többség leszavazta, és az emelésről szóló felvetéssel a testület fideszes elnöke, Hende Csaba sem értett egyet. A jegyzőkönyv szerint a politikus azt mondta, hogy a Népjóléti Bizottság március 5-i ülésén sokórás, részletekbe menő vita volt erről, ahol kiderült a Fidesz-KDNP és a baloldali pártok közötti filozófiai különbség a családi pótlék kérdésében.

„Nem akarok ennek most a részleteibe belemenni, de teljesen világos, hogy amikor 4 millió 700 ezer a foglalkoztatottak száma, történelmi csúcsponton vagyunk, amikor munkaerőhiány van az ország szinte minden területén, szinte minden ágazatban (…). 

Akkor tehát természetesen mindenkinek módja van, aki dolgozni akar, hogy dolgozzon, és el is várható mindenkitől, hogy dolgozzon, mert aki nem dolgozik, az ne is egyék – közölte Hende Csaba.

A kijelentésre Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció képviselője hívta fel a figyelmet, az esettel kapcsolatban pedig azt közölte: „Ha tehát a Fideszen múlik, az állásukat elvesztő és a fizetésükből megélni képtelen szülők gyerekei nyugodtan éhen is halhatnak. Őket hagyta magára az Orbán-kormány a megélhetési válság kellős közepén”.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)