Rossz hír a nyugdíjasoknak: Idén nem lesz nyugdíjprémium

A nyugdíjasoknak szánt prémiumra félretett 20 milliárd forintról majd később dönt a kormány.

2024. április 12., 12:02

Szerző:

Háborús veszély miatt idén nem lesz nem lesz nyugdíjprémium, elmarad a nyugdíjasok jutalma. Az idén 2,5 százalékos, jövőre pedig 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány – közölte Varga Mihály a csütörtöki kormányinfón. A pénzügyminiszter szerint nyugdíjprémium terén világos szabályok vannak: ha 2,5 százalék lesz a növekedés – amire számítanak – akkor idén nem lesz, mert azt csak 3,5 százalék fölött fizetnek – írja az RTL.

A kétezer forintos nyugdíjprémium ment a levesbe 

Maximum kétezer forint lehetett volna a nyugdíjprémium idén. Ezt a nyugdíjguru.hu számolta ki, miután 3,6 százalékos GDP-növekedéssel kalkulált a kormány. A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa szerint egyetlen vacsorára kijött volna a jutalomból, ha a várt ütemben bővült volna a gazdaság.

„A 3,6 és a 3,5 különbözete 0,1. Ezzel kell megszorozni a november nyugdíj egynegyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot. Ha 20 ezer forintot megszorzunk egytizeddel, akkor 2 ezer forintos összegről beszélünk. Ez lenne nyugdíjprémium maximuma”  – magyarázta Farkas András, a Nyugdíjguru vezető elemzője az rtl.hu beszámolója szerint.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.