Meghalt O. J. Simpson

Meghalt O.  J. Simpson

A fegyveres rablásért és emberrablásért börtönbüntetését töltő O. J. Simpson volt amerikaifutball-csillag meghallgatása közben a Nevada állambeli Lovelock büntetésvégrehajtó intézetében 2017. július 20-án. (MTI/EPA pool/The Reno Gazette-Journal/Jason Bean)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

76 éves korában elhunyt O. J. Simpson rákbetegségben – írja az ABC News. A halálhírt az egykori sportoló családja is megerősítette a hivatalos X-oldalán.

Mint írják, a sportoló vesztett a rákkal való küzdelemben. Utolsó perceiben gyermekei és unokái is vele voltak. A család arra kért mindenkit, hogy tartsák tiszteletben a gyászukat. Az egykori NFL-játékost februárban prosztatarákkal diagnosztizálták, azóta pedig kemoterápiával kezelték. Akkor a hírek arról is szóltak, hogy Simpson hospice-kezelésre is szorul, de ezt ő maga cáfolta meg egy, a közösségi oldalára feltöltött videóban.

 

Simpson amerikaifutball-játékosként egyike volt a hetvenes évek legjobb futójátékosainak, 1973-ban a profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) MVP-jének, vagyis legértékesebb játékosának választották. Profiként 1969 és 1977 között a Buffalo Bills, 1978 és 1979 között pedig a San Francisco 49ers játékosa volt. Az amerikai sporttörténet egyik legjobb futójátékosaként (running back) tartják számon. Simpson 1983-ban bekerült a College Football Hall of Fame-be, 1985-ben pedig a Pro Football Hall of Fame-be. Miután visszavonult a futballtól, új karriert kezdett a színészet és a futballközvetítések terén. Több filmben is szerepelt, a Csupaszpisztoly-trilógia Nordbergjeként világszerte ismertté vált.

O. J. Simpsont  azonban nemcsak profi amerikaifutball-játékosként és színészként ismerhette meg a világ: a szélesebb közönség számára leginkább amiatt lehet ismerős, mert megvádolták volt felesége, Nicole Brown Simpson és barátja, Ron Goldman brutális meggyilkolásával. 1994 júniusában Los Angelesben letartóztatták, a bírósági tárgyalást az Egyesült Államokban az „évszázad pereként” emlegették, és élő televíziós közvetítésben lehetett követni. Az esküdtszék 1995. október 3-án ártatlannak találta, ami komoly vitához vezetett, mert a jogi szakértők többsége szerint a bizonyítékok meggyőző erejűek voltak. 1997-ben egy másik, kártérítési perben felelősnek találta a bíróság a két halálesetért, és 33,5 millió dollár megfizetésére kötelezte. O.J. Simpson mindvégig tagadta a kettős gyilkosság elkövetését.

Simpsont 2007-ben fegyveres rablás miatt letartóztatták, 2008-an pedig 33 év börtönre ítélték azzal a kitétellel, hogy 9 év után, jó magaviseletért cserébe feltételesen szabadlábra helyezhetik. Végül 2017 nyarán kegyelemmel szabadult. A büntetőeljárásban azt állította, hogy a letartóztatásához vezető összetűzés idején tőle ellopott sportereklyéket akart visszaszerezni.

 

Címkék: O. J. Simpson