„Klubrádió
A lényeg

DK: Nem kellene beszédet mondania a holokauszt-emléknapon Sulyok Tamásnak

10/04/2024 18:36

| Szerző: Klubrádió

A DK szerint senki sem felelős a felmenői bűneiért, de azért már igen, hogy "szembenéz-e a családja múltjával, vagy inkább hazudik róla".

„Hiába derült ki már megválasztása után Sulyok Tamásról, hogy hazudott édesapjáról, aki valójában a Magyar Nemzetiszocialista Párt székesfehérvári szervezetének vezetője volt, a köztársasági elnök most mégis arra készül, hogy április 16-án beszédet mondjon a holokauszt-emléknapon” – írta közleményében a Demokratikus Koalíció.

Bár a DK szerint sem felelős senki a felmenői bűneiért, azért már igen, hogy az illető „szembenéz-e a családja múltjával, vagy inkább hazudik róla” – olvasható az Arató Gergely által jegyzett közleményben.

Sulyok korábban méltatlan támadásnak minősítette, hogy több történész is bizonyítékokkal állt elő arról, hogy az új köztársasági elnök hazudott az apjáról, aki szerinte filomszemita ember volt és halálra ítélte a népbíróság, ami után tíz évet bujkált. Az üggyel elsőként foglalkozó Karsai László történész a Klubrádiónak úgy nyilatkozott, Sulyok László egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata.

Történészek szerint Sulyok László a Magyar Nemzeti Szocialista Párt megyevezetőjeként cikkben üdvözölte a német megszállást, valamint úgy fogalmazott, hogy „a pártszervezetek kiépítését eszköznek tekintjük a magyarság jobb jövőjének kiműveléséhez. Jöhet hozzánk mindenki, akit zsidó vértől való mentessége, erkölcsi feddhetetlensége és magyar nemzetiszocialista meggyőződése erre feljogosít.” 

A Hócipő szerint pedig Sulyok Tamás köztársasági elnök édesapja, dr. Sulyok László 1944-ben Székesfehérvár zsidó származású lakosainak összegyűjtése és elhurcolása után a város polgármesterénél kérelmezte, és a Magyar Nemzeti Szocialista Párt megyevezetőjeként igényelt az elhurcolt zsidók vagyonából értékes ingatlant, majd berendezési tárgyakat is.

Ezzel együtt az Országgyűlés hétfői ülését vezető Latorcai Jánost éppen Arató Gergelynek mondta, hogy „szégyellje magát és kérjen a köztársasági elnök úrtól bocsánatot, amiért olyat állít, amit nem tud bizonyítani”.

(Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos)