„Klubrádió
A lényeg

Karácsony Orbánnak: Budapest nem kisajátítható

10/04/2024 16:56

| Szerző: Klubrádió

Nyílt levelet írt Karácsony Gergely Orbán Viktor miniszterelnöknek, miután tegnap kiderült, hogy tíz ingatlant, köztük egy iskolaépületet és lakóházat venne át a magyar állam a Józsefvárosi Önkormányzattól a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek.

Az ingatlanok a jövő szeptemberben induló új tanárképzésnek adnának otthont. 

Karácsony szerint ez a salátatörvénybe rejtett javaslat súlyos, embertelen, aljas és cinikus támadás Józsefváros és Budapest ellen, az állam már megint el akar venni Budapesttől, és már megint aránytalanul sokat.

„Az Ön kormánya el akar venni Józsefvárostól 10 ingatlant, és utcára akar tenni 200 családot – ezt tartalmazza az Ön szavait cáfoló javaslat” – fogalmazott a főpolgármester az Orbán Viktornak címzett Facebook-bejegyzésében.

Szerinte a kormány elvenné az ott élő emberek lakhatását, és minden gondjukat a józsefvárosi önkormányzatra hagyná. Karácsony felszólította a miniszterelnököt: haladéktalanul intézkedjen, hogy a kormány vonja vissza a józsefvárosi házak államosításáról szóló törvénymódosítását.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem szerdán közleményben reagált az ügyre, szerintük az egyetem „az állam működése szempontjából legfontosabb közszolgálati szakemberek képzésén túlmenően számos más módon is szolgálja a magyar nemzetet, s annak közösségeit. Ezek közül kiemelkedik az egyetemnek a Ludovika Campus és környezetének a megújítására, Józsefváros sok szempontból terhelt városrészének a rehabilitációjára irányuló törekvése.”

Szerintük az érintett, állami tulajdonba kerülő ingatlanok „elhanyagolt, bántó tájsebként vannak jelen Budapest szívében, Józsefváros frekventált részén”.

Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos