Kilátóvá alakítják Dorog 1981-ben létesített bányászemlékművét, egy magaslatra telepített aknatornyot. A legfrissebb hírek szerint a beruházás áprilisban kezdődik meg a 4. Csoport Építészműterem Kft. és Horváth Róbert építész tervei alapján – írja az Építészfórum.

A 16 méter magas létesítmény átépítése során a torony meglévő szerkezetének minél nagyobb mértékű megtartása mellett alakítják kilátóterasszá az építmény felső szintjét.

A feljutást biztosító lépcső a külső kontúrhoz illeszkedve halad majd, a "szintenkénti" pihenőket a város felőli oldalon építik ki. A torony meglévő fényei megmaradnak, de éjszakai használatot biztosító megvilágítással is ellátják.

Az aknatoronyból kialakítandó kilátó kiegészíti a közelben lévő Reimann Bányászattörténeti Múzeum turisztikai kínálatát. A kiállítótérben a 230 éves múltra visszatekintő szénbányászatnak állítanak emléket.

A fenntartható építészeté a jövő

A gazdasági válság sújtotta építőipar új helyzetet teremt minden résztvevő számára. A Holcim szerint azonban van, amiből nem szabad engedni, ilyen a minőségi kiszolgálás és a fenntartható építészet. A jövő ugyanis egyértelműen az utóbbi mellett szól. Bővebben→