„Klubrádió
A lényeg

Háborús veszélyhelyzet: meghosszabbítva

10/04/2024 13:01

| Szerző: Klubrádió

A parlament szerdai ülésén megszavazta a háborús veszélyhelyzet meghosszabbítását. A Fidesz és a KDNP 135 képviselője igent, 47 ellenzéki nemet nyomott, tartózkodás nem volt, írta a 444.

A háborús veszélyhelyzet kezdetét Orbán Viktor 2022 májusában jelentette be, amivel felhatalmazást kapott arra, hogy olyan rendeleteket alkosson, amivel egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

Ezzel az éppen kifutó járványügyi veszélyhelyzetet váltották fel, így gyakorlatilag négy éve rendkívüli jogrendben élünk. Ez meglepő ahhoz képest, hogy 2020-ban Gulyás Gergely még azt ígérte, „hiába vádol minket a baloldal azzal, hogy a különleges jogrend örökké fog tartani, korábban ér véget, mint a legtöbb európai országban”.

Azt hogy a kormány ennyi ideig, valódi szükség nélkül és megbocsátottan fenntarthat veszélyhelyzeteket, "alkotmányos katasztrófának" nevezte Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója.