kapubanner for mobile
Megjelent: 3 hete

"Európában nagyon nehéz lett egy családot eltartani egy jövedelemmel" - avagy miért dolgozik több európai nő mint amerikai?

Gazdasági és társadalmi tényezők állnak a hátterében annak a ténynek, hogy több nő keres állást Európában mint Észak-Amerikában. Szerepet játszik ebben a nemek közötti munkahelyi egyensúlyhoz való eltérő hozzáállás, de a leginkább meghatározó tényező a világgazdaság helyzete - derül ki a bbc.com cikkéből.

Miért keres több európai nő állást, mint észak-amerikai?-

Változnak az idők, nők tömegei keresnek állást ma a nagyvilágban a megélhetés érdekében. A világ egyes helyein a női álláskeresők száma meghaladja a férfiakét.

Az iCIMS globális toborzási szoftverplatform 2024. márciusi jelentése arra mutat rá, hogy Észak-Amerikához képest több nő jelentkezett állásra az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) térségben. A 2023-ban több mint 200 millió pályázatot figyelembe vevő elemzés szerint az EMEA-országokban a jelentkezők 52%-a volt nő, szemben az észak-amerikai 50%-kal. Ez statikailag kis különbség - de a globális munkaerőpiacról és gazdaságról fontos információt árul el. "Bár ez az eltérés minimálisnak tűnik, az észak-amerikai munkaerőpiac szempontjából nézve ennek alapján mégis az a megállapítás tehető, hogy az álláskereső nők nagyszámban hiányoznak ezen a kontinensen" - mondja Rhea Moss, az iCIMS munkaerő- és ügyfélismereti részlegének globális vezetője.

Moss szerint a női jelentkezések nagyobb száma Nyugat-Európában a társadalmi normáktól kezdve a gazdaságpolitikáig számos tényező kombinációjának köszönhető.

A nemek közötti munkahelyi egyensúlyhoz való eltérő hozzáállás globális szinten az egyik fő oka ennek az eltérésnek. "Az európai munkáltatók felismerték, mennyire fontos a munkahelyen a nemek közötti egyenlőség megteremtése, és olyan intézkedéseket vezettek be, amelyek az esélyegyenlőségre irányulnak. Ez több nőt ösztönzött arra, hogy munkába álljon" - mondja Moss. Az elmúlt néhány évben például olyan országok, mint Spanyolország és Finnország, egyenlő szülői szabadságot vezettek be a férfiak és a nők számára; Hollandiában pedig a gyermekek nappali ellátásának megszervezése széles körben elérhetővé vált. 

A leginkább meghatározó tényező azonban a világgazdaság helyzete. Európában a megélhetési költségek gyorsabban emelkednek, mint Észak-Amerikában, ezért több nő kezd el vagy tér vissza dolgozni megélhetési okokból. "Európában nagyon nehéz lett egy családot eltartani egy jövedelemmel" - mondja Khadija van der Straaten, a Rotterdam School of Management adjunktusa, aki a nemek nemzetközi, üzleti életben betöltött szerepét vizsgálja az egyes országokban.

Az európai kontinens nagy részén általánosságban is több nő dolgozik. Az Egyesült Államokban például a nők munkaerőpiaci részvétele 56% körül van, míg Franciaországban 78%. Az európai munkaerőpiac kevésbé stabil, mint az észak-amerikai - magyarázza Van der Straaten -, és ez a különbség nagy szerepet játszik abban, hogy Európában több nő keres állást. "A női munkanélküliség az Egyesült Államokban 3,6%, míg a kontinentális Európában 7% és 7,5% között van". 

A népesség demográfiai változásai is hatással vannak arra, hogy hány nyugat-európai nő keres munkát: az elöregedő társadalmakban minden munkaerőre szükség van. "A népesség elöregedése miatt szükség van arra, hogy a nők dolgozzanak" - mondja Van der Straaten. Számos európai kormány egyre jelentősebb anyasági és gyermekgondozási támogatási programokkal könnyíti meg a fiatalabb nők munkába állását. A szükség sokkal sürgetőbb, mint Észak-Amerikában, ahol a népesség nem öregszik olyan gyorsan.

Van der Straaten úgy véli, hogy ezek a tényezők a következő 10-20 évben továbbra is több nőt fognak a munkaerőpiacra terelni Európában. Természetesen a gazdasági helyzetet és a kulturális hozzáállást nehezebb megjósolni, a szakértők mégis úgy vélik, hogy ez a minta fog érvényesülni. 

bbc.com

fotó: freepik

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
"Európában nagyon nehéz lett egy családot eltartani egy jövedelemmel" - avagy miért dolgozik több európai nő mint amerikai?

Gazdasági és társadalmi tényezők állnak a hátterében annak a ténynek, hogy több nő keres állást Európában mint Észak-Amerikában. Szerepet... Teljes cikk

Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk