Amikor a Fidesz szállítja a drámát Magyar Péternek

Amikor a Fidesz szállítja a drámát Magyar Péternek

Tarr Zoltán Magyar Péter tüntetésén Budapesten, a Kossuth téren 2024. április 6-án (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, hogy megvan Magyar Péter első politikustársa – legalábbis ő lehet az első olyan, aki kijön a fényre. Egy református lelkész, három gyermekes családapa, akit azonnal kirúgtak a munkahelyéről, egy állami techcégtől, miután felszólalt Magyar Péter szombati tüntetésén. Nyilván súlyos etikai kérdéseket vet fel, hogy miért kellene a próbaidő végéhez közeledve megválni egy munkavállalótól éppen egy nappal azután, hogy rendelkezési állományban lévő – vagyis főállásban éppen nem dolgozó – lelkészként kifejtette a véleményét egyháza vezetéséről, valamint az egyház és az állam viszonyáról egy politikai rendezvényen. (Jó, és az általa alapított egyesületet is átengedte a politikában szárnyait bontogató Magyar Péternek.)

De hát Tarr Zoltán a történtek után a 444-nek el is mondta, hogy ilyen jellegű következményekre számítani kellett, és ő számított is. Csak az lepte meg, hogy a felmondást nem hétfőn kora reggel, hanem csak a nap végén közölték. Magyar Péter pedig szinte azonnal meghívta leendő pártja európai parlamenti listájára.

Ha vállalja, hogy belép a politikába, akkor a NER máskülönben nem túl szívderítő kiszámíthatósága most politikai előnyt jelenthet Tarr Zoltánnak. Tarr egyházzal kapcsolatos fejtegetéseit, legalábbis egy részüket ugyanis mérsékelt lelkesedéssel fogadták Magyar Péter támogatói a szombati tüntetésen. Egy ponton valaki jól hallhatóan be is kiabált, hogy „keresztény a f...om”, amiért dicséretet ugyan senki nem érdemel, de a magyar társadalom általános, régóta tartó eltávolodása az egyházaktól, sokak kiábrándulása az egyház és a politika összefonódása miatt, majd ennek tetejébe a kegyelmi botrány miatti felháborodás magyarázat lehet arra, hogy az egybegyűltek körében nem aratott osztatlan lelkesedést a szónoklatnak a kereszténységet és az egyházak fontosságát ecsetelő fejezete. Némileg megváltoztathatja azonban az optikát, hogy a református lelkész mostantól a NER hivatalos és tényleges áldozataként léphet fel, hiszen három gyermekes családapaként a megélhetését vesztette el, miután elmondta, amit gondolt. 

Egyáltalán nem lenne meglepő, ha végül csakugyan Magyar Péter EP-listáján köszönne vissza Tarr Zoltán neve. Az, hogy a beszédében határozottan azt mondta, hogy nem készül politikai szerepet vállalni, nem lehet akadály. Ezt legkésőbb azóta tudjuk, hogy két hónappal ezelőtt Magyar Péter egyenesen viccnek nevezte, hogy politikai ambíciói lennének, aztán egy hónap múlva már a színpadon állt, és leendő pártja programját jelentette be. Erős lett mostanában a belpolitika sodrása, gyorsan változnak a dolgok, Magyar Péter pedig minden lehetőt meg is tesz azért, hogy kihasználja a drámai fordulatokban rejlő lehetőségeket.

Iratkozzon fel reggeli hírlevelünkre, melyben az elmúlt 24 óra és az előttünk álló nap legfontosabb híreit gyűjtjük csokorba, ráadásképp elolvashatja napindító közéleti jegyzetünket, a koffeint. Pár perc az egész, és tájékozottan, felvértezve kezdheti napját!