Netflix-szamuráj

Netflix-szamuráj

Craig Shreve: Az afrikai szamuráj. (Fotó: Molnár Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A streamingplatformok felfedezték a kora újkori Japánt, miután a dél-koreai sorozatok körüli hype talán elérte zenitjét, de úgy tűnik, a nézők az ázsiai egzotikumra nem untak még rá. Így egyszerre több szolgáltatónál tűnnek fel a szamurájkorról szóló filmek és sorozatok. Ezek közül egyértelműen kiemelkedik a James Clavell azonos című regényének újabb adaptációja, a Magyarországon a Disney+-on nézhető Sógun (aminek előző sorozatváltozata Richard Chamberlain főszereplésével afféle generációs élménnyé vált nálunk), de korántsem ez az egyetlen már megjelent vagy fejlesztés alatt álló projekt.

Keresetté váltak a hasonló témájú regények is, amelyek filmjogait sokszor már a megjelenés előtt lekötik a stúdiók és szolgáltatók. Így történt ez Craig Shreve új regényével, Az afrikai szamurájjal is, amelyből a Netflix készít élőszereplős sorozatot, a főszerepben Omar Syvel, aki a Lupin hatalmas sikere óta a szolgáltató egyik legértékesebb arca. A regény Jaszukéről, egy fekete afrikai rabszolgáról szól, akit a portugál jezsuiták hurcoltak Japánba a XVI. század végén, majd elajándékozták az egyik hadúrnak. A történet folytatása kísértetiesen hasonlít a Sógunra: a férfi barátságot köt a japán urasággal, érdeklődnek egymás kultúrája iránt. Emiatt idővel a fekete Jaszukéből szamuráj és nemes lesz, birtokokat adományoznak neki, ami persze nem minden helyi hatalmasságnak tetszik.

Jaszuke alakja nem ismeretlen a japán popkultúrában, számos manga, anime és videójáték készült a történetéről. A Netflixen is elérhető egy azonos című anime a figuráról, de élőszereplős film még nem készült róla. 2019-ben már egyszer bejelentették, hogy a Fekete Párduc Marvel-karakter megformálásával ismertté vált Chadwick Boseman főszereplésével filmet forgatnak róla, de a sztár azóta elhunyt, így a projekt nem valósult meg. Az afrikai szamuráj egyébként létező történelmi figura volt, bár nem minden történész gondolja úgy, hogy jogos őt szamurájnak nevezni. Mindenesetre valóban volt egy afrikai származású ember, akit Jaszukének hívtak Japánban, és szokatlanul magas társadalmi rangot tudott kivívni magának.

Az afrikai szamuráj könyvváltozata a sorozat igénye nélkül nem született volna meg. A szerző, aki egy Youtube-videóban találkozott először a figurával, már eleve azzal ajánlotta fel amerikai kiadóknak a könyvet, hogy a Netflix lekötötte a jogait. Ez jól mutatja, hogy a streamingtelevíziózás milyen mértékben dominál minden más médiumot, a könyvkiadástól a zeneiparon keresztül a videójátékokig. Az olvasói viselkedést valós időben követő írók pedig eleve olyan témát keresnek, amely felkeltheti a Netflix és konkurensei érdeklődését, majd a sorozat keltette érdeklődés eladja az „eredeti” könyvet is.

Ez tehát Az afrikai szamuráj keletkezésének kontextusa. Maga a könyv szórakoztató, bár kivételesnek nem mondanánk. Megtalálható benne minden eposzi kellék, ami az egymással folytonos polgárháborút vívó fejedelemségek által utalt Szengoku-korszakot jellemezte Japánban. A hasonló témájú sorozatok rajongói biztosan izgalmasnak fogják találni, hogy még azelőtt megismerkedhetnek a történettel, hogy elérhetővé válna a Netflixen. A regény megbízhatóan hozza a kultúrák találkozásán alapuló művek összes jól ismert komponensét. Shreve jó tollú író, úgy tudott figyelemre méltó és sodró lendületű regényt alkotni a fekete harcos alakjából, hogy jelentősen hozzátett az eddigi adaptációkból kirajzolódó képhez, mégis igen jól illeszkedik a valós történelmi alakról meglévő (bár korlátozott mértékű) ismeretekhez.

Craig Shreve: Az afrikai szamuráj. Ford.: Gázsity Mila. Libri Kiadó, 2024. 4999 Ft

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2024/14. számában jelent meg április 5-én.

Címkék: Japán, Netflix, szamuráj