„Klubrádió
A lényeg

Menczer a Magyar tüntetésén felszólaló lelkész kirúgásáról: Miért bízzon a kormány olyan emberben, aki meg akarja buktatni?

9/04/2024 23:34

| Szerző: Klubrádió

Ezt válaszolta a Fidesz új kommunikációs igazgatója Magyar Péter felvetésére, aki szóvá tette, hogy a szombati tüntetésen elmondott beszéde után elbocsátották egy minisztériumi háttérintézménytől Tarr Zoltánt. Az érintett a Klubrádiónak arról is beszélt, hogy ő a kegyelmi ügy egyházi vonatkozásaiban aktív, és lesznek még találkozási pontjaik Magyarral.

2024. április 09. Esti gyors-részlet (2024.04.09.) Tarr Zoltán
03:58
00:00

Mint ahogy mi is beszámoltunk róla, a Magyar Péter által szervezett április 6-i tüntetésen elmondott beszéde után azonnali hatállyal kirúgták Tarr Zoltánt. A református lelkész civil munkahelye a Nemzetgazdasági Minisztérium egyik háttérintézményénél volt.

Tarr Zoltán a Klubrádiónak elmondta, számított rá, hogy elbocsátják, ez benne volt a pakliban, de nem is feltétlenül a szombati tüntetés miatt, hanem azért, mert elég komoly kritikákat fogalmazott meg a református egyházban kialakult helyzetet és az egyháznak a magyar társadalomban az elmúlt hetekben-hónapokban kialakult képét illetően. Nem bánta meg a felszólalását, teljesen konzekvensnek, az eddigi álláspontjával egybehangzónak gondolja – közölte. Elmondta, esetében a munkáltató élt azzal a joggal, hogy nem kötelező indokolnia próbaidő alatt, így az ember csak spekulálni tud az időzítés és a körülmények alapján.

Nagyon kedves gesztusnak nevezte Magyar Péter felajánlását, hogy legyen a leendő pártja európai parlamenti képviselőjelöltje. Még nem is volt ideje ezen gondolkodni, Magyarral se beszéltek róla, de „nagyon megfontolandó lehetőség”, mint mondta, amikor eljön az ideje, visszatér erre.

Magyar Péterrel a kegyelmi ügy kirobbanásával kapcsolatban találkoztak, ő ennek az egyházi vetületében volt aktív, először az egyház szervezetén belül, ott próbálta saját eszközeivel megkeresni a felelős döntéshozókat. Ennek az ügynek az egyházra vonatkozó aspektusában van benne, neki ez a legfontosabb, és ebben a témában lesznek találkozási pontjaik Magyarral – tette hozzá Tarr Zoltán.

Akinek a menesztésével kapcsolatban interjúnk után Magyar Péter kommentben kérdezte Menczer Tamást, a Fidesz új kommunikációs igazgatóját. Ahogy a 444.hu írja, a korábbi külügyminisztériumi államtitkár válaszában nem is próbálta más körülménnyel magyarázni Tarr kirúgását: „Miért kellene a kormánynak egy olyan emberben megbíznia, aki meg akarja buktatni?!” – tette fel a kérdést. Menczer egyébként eredeti posztjában továbbra is azzal támadta Magyart, hogy női napszemüveget hord, pedig ahogy a hvg.hu hétfői cikke alapján mi is megírtuk, ez nincs így.

Az interjút a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Esti gyors
2024. április 09., kedd 18:30
Riporter: Nemes Dávid