„Klubrádió
A lényeg

Meghalt Peter Higgs Nobel-díjas fizikus

9/04/2024 22:20

| Szerző: Klubrádió

94 éves korában meghalt Peter Higgs Nobel-díjas brit fizikus, a Higgs-bozon részecskék felfedezője.

Az Edinburgh-i Egyetem közleményében azt írta: Higgs április 8-án, rövid betegség után, békésen hunyt el edinburgh-i otthonában. Nagyszerű tanár és mentor volt, aki fiatal tudósok generációit inspirálta – írták.

Peter Higgs világszerte ismert egy új részecske – az úgynevezett Higgs-bozon – létezésének előrejelzéséről, amelyről először 1964-ben publikált. Csaknem ötven évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy az isteninek is nevezett részecske létezését megerősítsék: az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjében (LHC) végzett kísérletek 2012-ben végül megerősítették Higgs elméletét. Ezért a munkájukért 2013-ban François Englert belga elméleti fizikussal együtt megkapták a fizikai Nobel-díjat.

A Higgs-bozonról

A Higgs-mechanizmus szerint az egész világmindenséget ún. Higgs-tér tölti ki, és az ezzel való kölcsönhatásból származik a részecskék tömege. Azok a részecskék amelyek erősebben hatnak kölcsön a Higgs térrel azok nehezebbek, míg a gyengébben kölcsönhatóak a könnyebbek. A Higgs-tér részecskéjét nevezik Higgs-bozonnak. Egyszerűbben a Higgs-bozon az a részecske, amelytől az anyag tömeget nyer.

(via telex.hu, kép: Bengt Nyman / Flickr.com)