„Klubrádió
A lényeg

Börtönbüntetést kérnek a volt hittanoktatóra, aki szexre vett rá kisfiúkat Kecskeméten

9/04/2024 14:42

| Szerző: Klubrádió

Az egyházi szolgálat alól már felmentett férfi négy kiszolgáltatott helyzetben lévő kiskorúval "végzett szexuális cselekményeket", közülük ketten tizennégy év alattiak voltak.

Többrendbeli, hatalmi, befolyási viszonyával visszaélve elkövetett szexuális visszaélés miatt emelt vádat a Bács-Kiskun megyei főügyészség egy férfival szemben, aki a hittancsoportjába, illetve általa vezetett más, ifjúsági közösségbe járó fiúgyermekekkel szexuális kapcsolatot folytatott.

Az ügyészség tájékoztatása szerint a férfi hittant tanított, a szertartásokon segítőként foglalkoztatott és anyagilag is támogatott több vele kapcsolatba került gyereket. A fiúkat pénzzel, étellel és ajándékokkal „támogatta”, pontosabban így vette rá őket, hogy elmenjenek a plébániára. A gyerekekkel a közösségi médiában is rendszeresen tartotta a kapcsolatot és „becézgette őket”. Az ügyészségi közlemény után kiadott MTI-hírben már konkrétan egykori papot említenek.

A vádlott 2019–2022 között négy kiskorúval – ketten közülük 14 év alattiak voltak – végzett szexuális cselekményt az ügyészség közlése szerint, közeledését és tetteit pedig „a kiszolgáltatott helyzetben lévő, a férfi befolyása alatt álló kiskorúak zavarukban eltűrték”. A férfit végül a Nemzeti Nyomozó Iroda leplezte le és fogta el.

Börtönbüntetést szabnának ki rá, onnan feltételes kedvezménnyel sem szabadulhatna. Emellett eltiltanák minden olyan foglalkozástól, ahol 18. életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását vagy gyógykezelését végezhetné, vagy kiskorúval bármilyen hatalmi vagy befolyási viszonyban állhatna.