Varga Mihály volt helyettes államtitkára és Palkovics László bizalmasa is börtönbe kerülhet

  • narancs.hu
  • 2024. április 9.

Belpol

25 milliárdos korrupciós perben. A vádak szerint kenőpénzért cserébe EU-s támogatások elnyerésében működtek közre.

Varga Mihály pénzügyminiszter tucatnyi korábbi beosztottjára – osztályvezetőkre, főosztályvezető-helyettesekre, egy főosztályvezetőre és egy volt helyettes államtitkárra is – letöltendő börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyészség

abban a minisztériumokon átívelő korrupciós ügyben, amelyben februárban emeltek vádat –az ügy vádiratát a 24.hu szerezte meg és ismerteti

A lap emlékeztet: 2022-ben 150 ügyész és rendőr több tucat helyszínen csapott le elsősorban minisztériumi tisztviselőkre, akik

a vádak szerint kenőpénzért cserébe elsősorban vissza nem térítendő EU-s támogatások elnyerésében működtek közre.

Végül idén februárban összesen 54 ember ellen emeltek vádat.

24.hu birtokába került vádirat szerint

a fővádlottak minisztériumi "tolvajnyelvet" találtak ki, hogy lehallgatásuk esetén a nyomozók ne tudják azonosítani őket, mégis kiderült, kit neveztek "Görögsalinak", kit "Pumuklinak", és ki volt az "Öreg".

A korrupciós hálózat vezetője 10 évre börtönbe kerülhet, nála és családjánál százmilliós vagyont, BMW-t és Rolex karórát is lefoglaltak

Karsai Tamás, aki 2014–2018 között volt a Pénzügyminisztérium jogelődje, a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára, és akinek fedőneve a többiek beszélgetésében "Kékszakáll" volt, négy év börtönt kaphat, Barta-Eke Gyula, a BME volt kancellárja, később Palkovics László miniszterhez köthető állami cégvezető pedig öt évre kerülhet rács mögé – írja a lap.

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott, egy pénzügyminisztériumi referens jól szervezett korrupciós hálózatot épített ki az uniós támogatások elnyerésére.

Az ügyészség szerint 108, EU-s forrásból finanszírozott pályázat, valamint további 8 hazai forrású pályázat érintett az ügyben. A benyújtott kérelmekkel igényelt támogatás összértéke meghaladja a 25 milliárd forintot.

24.hu az ügyről szóló kérdéseire a Pénzügyminisztérium nem válaszolt, végül a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium reagált, csupán annyit: 

A korrupcióval szemben zéró tolerancia van Magyarországon. Ezt az állítást bizonyítja az is, hogy az érintett dolgozók munkaviszonya – beosztástól függetlenül – azonnali hatállyal megszűnt. Itthon a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak, és mind a hazai, mind pedig az európai uniós források védelmében hatékonyan működik a bűnüldözési rendszer.

A 24.hu szerint a büntetőügy ötvenkettedrendű vádlottja Vancsura István kecskeméti politikus, aki leginkább Hadházy Ákos független országgyűlési képviselővel együttműködő ügyvédként, szövetségeseként ismert. A férfit pénzmosással vádolja az ügyészség. Ő nyilatkozott a lapnak, és azt állítja, a vád nem igaz, koncepciós eljárásról van szó.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk