Testzsír csökkentés és egészségünk támogatása – az útifűmaghéj áldásos hatásai

Testzsír csökkentés és egészségünk támogatása – az útifűmaghéj áldásos hatásai

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Testzsír csökkentés és egészségünk támogatása – az útifűmaghéj áldásos hatásai

Mit szólnál, ha mondanék egy olyan rostot, melyet könnyedén beépíthetsz a diétádba, hiszen hozzásegít a biztos fogyáshoz? Plusz, mindemellett még legalább 5 dolgot fel tudok sorolni, amiért jótékony a szervezetedre nézve! Bizony, van ilyen csodadolog, és ez nem más, mint az útifűmaghéj. Külön pirospont jár neki azért, hogy gluténmentes, így a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják.

Amikor régebben elkezdtem diétázni, bár tisztában voltam a szokásos ételadagokkal, testzsírcsökkentőkkel, a különböző fogyi-bogyókkal és kedvező hatásaikkal, de azt nem tudtam, miért ajánlgatja mindenki az útifűmaghéjat nekem. Mert, ahogy mondták, nem csak segít a fogyásban, de szuperül hat a vércukorszintre és a koleszterinre is, és még segíti a bélműködést is. Ennek utána kellett nézzek, mert bevallom, halvány fogalmam sem volt róla akkoriban, hogy működik az útifűmaghéj, és egyébként is, hogy néz ez ki?

És tényleg, jóakaróimnak igaza volt, mert nemcsak a diéta kapcsán lehet szuper módon beépíteni az étkezésekbe, sőt, süteményeket csinálni belőle, hanem igen áldásos hatásai vannak a szervezetre nézve. 

Az útifűmaghéjról általánosságban

A növény maga Nyugat-Ázsiában és Észak-Afrikában őshonos, de Indiában és Pakisztánban is termesztik, egyébként pedig az egyiptomi útifű magjából származik. Korábban a reform étkezések központi elemeként volt ismeretes. Mára számtalan pozitív hatásának köszönhetően a mindennapi étrendkiegészítők egyik közkedvelt elemeként tartjuk számon. 

Valódi tápanyag bomba, hiszen 80-90%-ban élelmi rostot tartalmaz, melyek vízben oldódnak, s folyadékkal találkozva egyfajta gél állagot képeznek.

Manapság már számos helyen fellelhetjük, hiszen a gyógyszertárakban, a nagyobb élelmiszerláncolatokban, a drogériákban, illetve a bioboltokban bőven van belőle a polcok kínálata között. Mivel vízmegkötő tulajdonsága van, így mag formájában zacskós állapotban is hozzájuthatunk. Különböző ételek sűrítésére, sütemények vagy kenyerek lazítására is felhasználhatjuk. Mindemellett kapszulába beépített változatát is megvásárolhatjuk, ha nem szeretnénk egyéb módon felhasználni. Külön jó hír, hogy a gluténérzékenyek is fogyaszthatják, és számukra is egy kiváló rostforrásként beépíthető a mindennapok étkezéseibe.

Mellékhatása nem igazán van, mindössze arra kell figyelnünk, hogy ne fogyasszunk belőle túl hamar túl nagy mennyiséget. Teltségérzetet adó hatásának következtében a hirtelen nagyobb mennyiség kellemetlen hasi érzést és görcsöket okozhat. Fontos, hogy nagyon sok vízzel kísérjük, hiszen rendkívül száraz és fullasztó rostanyag.

towfqu ahamed/istockphoto.com

Most pedig nézzük, hogy a csodálatos útifűmaghéj miért is jó nekünk annyira?

  1. Segíti a fogyást: fogyasztásával lelassíthatjuk a különböző ételek emésztését a gyomrunkban, ami ahhoz segít hozzá minket, hogy ne érezzük magunkat olyan éhesnek egyhamar. Fokozza a teltségérzetet, és megfelelő mennyiségben fogyasztva elősegíti a fogyókúrákat. Természetesen csak akkor, ha betartjuk a különböző alapszabályokat ilyenkor, tehát egészségesen étkezünk, nem eszünk össze-vissza mindent, megfelelő mennyiségű folyadékot iszunk, és rendszeresen mozgunk. Az útifűmaghéj sem maga a mindenható. Ahhoz, hogy segíthessen a fogyásban, saját magunknak is segítenünk kell hasznosulását a szervezetünkben.
  2. Kiváló méregtelenítő: nemcsak a diétában lehet szuper alapanyag, hanem egy kiadós méregtelenítés során is segítségül hívhatjuk. Fogyasszunk el éhgyomorra egy evőkanálnyit belőle vízzel elkeverve, majd fél óra múlva együk meg a reggelinket a szokásos módon. Nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű vízzel kísérjük. Egy nagyon száraz rostról van szó, ami kellő hígítás hiányában nagyon fullasztó tud lenni.
  3. Jótékonyan hat a vércukorszintre: az ingadozó vércukorszint sose jó tünet, hiszen a cukorbetegségek, az inzulinrezisztencia vagy a magas vérnyomás előjele is lehet. Az útifűmaghéj szabályozza a vércukorszint kilengéseit, és lassítja a szénhidrátok vércukorszintet megemelő hatását.
  4. Támogatja a szív egészségét: részt vesz a megfelelő koleszterinszint fenntartásában és szabályozásában, ezáltal a megfelelő vérnyomás kialakításában is jelentős szerepet tölt be. Ezt a felszívódásakor keletkező gélszerű rostnak köszönhetjük, melyek természetes módon csökkentik a koleszterint.
  5. Segít az emésztést: ha ez a rost vízzel elkeverve a gyomorba jut, egyfajta gél állagú anyagot képez odabent, ami melyet szervezetünk nem emészt meg, hanem tovább enged az emésztőcsatornán. Az útifűmaghéj rostjai kitisztítják út közben a lerakódásokat, ezzel segítve az egyes emésztési folyamatokat. Éppen ezért kiváló természetes ellenszere a székrekedésnek és egyes puffadási problémáknak.

Nyitókép: marinesea/istockphoto.com

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!