adó 1 százaléka;heti betevő;

2024-04-08 10:30:00

A jótékonyság menő!

Legalább a vasárnapi ebéd legyen finom és bőséges azoknak is, akik talán egész héten nem jutnak hozzá meleg ételhez. 

Valahogy segíteni kéne ezeknek az embereknek! – 2013-ban egy december végi estén a még formálódó bulinegyed egyik szórakozóhelyén, a Kisüzemben egy szociálisan érzékeny szakács fejében merült fel a gondolat, hogy főzne a környéken élő rászoruló embereknek egy jó nagy fazék ebédet. Az itt dolgozók ugyanis megdöbbenve látták, mennyi pénzt költenek a vendégek ételre-italra, miközben annyi embernek okoz gondot a napi betevő előteremtése. Az ötlet hirtelen jött és egyszerű volt: a következő vasárnap a Kisüzem szakácsai megfőztek ötven adag ételt, és a közeli Klauzál téren néhány barátjukkal ki is osztották a környékbeli rászoruló embereknek. Majd ettől a naptól kezdve minden vasárnap ezt tették.

Akkoriban a friss „hajléktalantörvény” alapján a főváros belső területeiről rendészeti eszközökkel kívánták kitessékelni a hajléktalan embereket a peremterületekre, emiatt sokakban megszületett a tenni, segíteni akarás érzése. A szakács barátaiból és a hely törzsvendégeiből álló maroknyi csapat dobta össze az első hetekben az alapanyagokra való pénzt. Szórólapokat készítettek, értesítették a nappali melegedőket, hogy küldjék az embereket az ebédért a Klauzál térre. Értékrendjük azt diktálta, hogy csakis gazdagon húsos, kiadós és tápláló ételt készítsenek. Az első hetekben 50-60 embernek tudtak jó minőségű, finom ebédet nyújtani.

Mivel a hajléktalanellátás rendszerében vasárnap kevés népkonyha üzemel, ezért gondoltuk, hogy mi ezt a napot választjuk a főzésre. Vasárnap a szerencsésebb sorsú emberek hagyományosan a családtagjaik körében fogyasztják el az ebédjüket biztonságos, meleg otthonokban, akkor legyünk mi a nélkülözők vasárnapi családja!” – mondta Holczer-Nagy Emese, az egyik alapító. Mivel a kezdeti „gerilla” ételosztásokat nem tudták maguk finanszírozni, perselyeket helyeztek ki a környékbeli baráti helyeken, kocsmák pultjára. A sikerük őket is meglepte: alig három hónapja működött a Heti Betevő, de olyan figyelmet kapott, hogy elnyerték a Fair Society díjat, amelyet művészek, alkotók, újságírók, kommunikációs és kulturális szakemberek hoztak létre. Alapítói az elismeréssel arra kívánják felhívni a figyelmet: hogy a tolerancia és a szolidaritás minden körülmények között értékálló. – De egy komoly szervezetnek komolyan kell vennie magát, így hamarosan rendeztük az egyesületi forma hivatalos bejegyzését is – tette hozzá.

Az ebédeket azóta is éttermek, szállodák séfjei, és egyéni szakácsok főzik. A koronavírus-járványt megelőző időkben több éttermes állta a teljes költséget, jelenleg a felhasznált nyersanyagok árát az egyesület megtéríti a főzőhelyeknek. A Heti Betevő perselyeinek és támogatóinak száma folyamatosan növekedett, modelljük és alapértékeik a fővárosban és azon túl is mozgósítottak tenni akaró embereket. Egy évvel az első budapesti ételosztás után, 2014 decemberében azonos elven működve elindult az első vidéki csapat, a Makói Heti Betevő, náluk is perselyekbe gyűjtött pénzből finanszírozzák az éttermek által elkészített meleg ételt, havonta két alkalommal. Hamarosan követték őket a székesfehérváriak, akik a meleg étel mellett igyekeznek más akciókkal is segíteni nehéz sorsú társaikon: osztottak már könyvet, ruhát és tisztasági csomagot is, és rendszeresen szerveznek adománygyűjtő bulikat. 2015 májusában, gyereknapon elkezdte a munkát az újabb budapesti csoport, a józsefvárosi. Itt a helyi igényekhez alkalmazkodva zárt rendszerben, vagyis a helyi családsegítő által javasolt családok számára csomagolnak vasárnapi ebédet főétellel, házi süteménnyel, gyümölccsel. A legifjabb kistesó pedig a pécsi Heti Betevő, ahol havi két alkalommal biztosítanak vasárnapi ebédet az arra rászorulóknak.

Továbbra is kizárólag önkéntesekkel dolgozunk, politikától és egyházi szervezetektől függetlenül, civilként, kizárólag adományokból finanszírozva az ételosztás összes költségét. Hiszünk benne, hogy a cselekvő részvétel közelebb tudja hozni egymáshoz a segítőt és a rászorulót. Tevékenységünk egyfajta társadalmi érzékenyítés is: nálunk meg lehet tapasztalni, hogy milyen egyszerűen lehet a közvetlen környezeteden segíteni, ha az elfordulás helyett a cselekvést választod. Egyesületünknél

– tette hozzá Holczer-Nagy Emese. Önkénteseiknek alapvető célja volt cselekvésre ösztönözni a társadalom azon rétegeit, akik eddig nem, vagy csak elenyésző mértékben nyújtottak segítséget nélkülöző embertársaiknak. A jótékonyság menő! – hirdeti az egyik szlogenjük, és azt is hozzáteszik: Sosincs késő beszállni! A hajléktalanság és a szegénység démonizálásának elutasítása jegyében a szervezet tagjai számára alapvető, hogy egyenlő bánásmódot alkalmaznak mindenkivel szemben, mind a megszólításban, mind a szóhasználatban tisztelettudóan fordulnak a vendégek felé. A Heti Betevő mostanra országszerte 3800 rászoruló ember számára biztosít méltó, egészséges, finom és laktató vasárnapi ebédet – főételt, desszertet és gyümölcsöt – hétről hétre. Idén elnyerték az Év Fővárosi Civil Szervezete díjat is.

Sokan azért nem ajánlják fel adójuk 1 százalékát, mert szerintük annyira kicsi az összeg, hogy az nem jelentene túl nagy segítséget. – De gondoljanak arra, hogy sok kicsi sokra megy. Mi már 800 forintból tudunk egy ebédet adni valakinek, akinek talán a vasárnapi ételosztásunk az egyetlen alkalom a héten, amikor meleg ételhez jut. Nem kell részleteznünk, hogy a nehéz gazdasági helyzet milyen hatással van a legszegényebbekre. A Heti Betevőnél két éve még kétszázan álltak sorba a Klauzál téren, tavaly 300-an, idén már nem ritka, hogy jóval több, mint 300-an kérnek tőlünk ebédet – és ez csak a VII. kerületi osztóhelyünkre érkező rászorulók száma. Sajnos előfordult már az is, amitől a legjobban tartottunk, hogy nem maradt étel a sor végén állóknak - mondta Holczer-Nagy Emese.