Ezt érdemes mindenkinek megnézni, aki romantikus elképzeléseket ápol a középkori lovagi harcról

Ezt érdemes mindenkinek megnézni, aki romantikus elképzeléseket ápol a középkori lovagi harcról

Buhurt harcosok (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Nagyon kemény, durva, férfias küzdésforma, érdemes mindenkinek megnézni, aki romantikus elképzeléseket ápol a középkori lovagi harcról. Főleg azoknak, akik Hollywood nyomán úgy képzelik, hogy két tökéletes fogsorú, jóképű figura órákig elegánsan vív, sisak nélkül – mondja László, a Károli Gáspár Református Egyetem tanára a Baranya megyei Szászváron, ahol éppen buhurt harcosok küzdenek egymással. A Desdichado Medieval Fight Club tagjai ugyan a Tolna megyei Nagymányokon működtetik sportegyesületüket, de most az 1235 körül épült vár udvarán gyakorlatoznak. 

A buhurt, amit művelnek éppen, egy olyan küzdősport, amelyben a sportolók XIV–XV. századi korhű leletek alapján kovácsolt páncélzatban mérik össze az erejüket, valamint vívási és harcművészeti tudásukat. Mai kifejezéssel élve a buhurt: MMA. Mixed martial arts. Kevert harcművészet, vagy mi. 

Hogy mit keres itt László tanár úr, aki ugyan a Károli oktatója, de Kecskemétről jött? A válasz unalmasabb része az, hogy az egyetemnek ott is van kara. (A kara török eredetű régi magyar személynév, jelentése: fekete.) Ami meg az izgalmasabb: azért jött, mert maga is harcos. – Bár – mint mondja –, csak gyalog lándzsás. – Hol? Hogyan? Miért? – kérdezem egyszerre. Szakállába túr, szemüvegét igazítja, kimért választ ad. Középkori európai vívást űz, valamint japán szamuráj harcművészetet. Ha éppen nem tanár. És mivel a buhurt a hagyományos harcművészetek MMA-ja, ezért jött ide.

• Hány kiló egy ilyen felszerelés?
• Milyen sérüléseket okozhat még így is a harc?
• Mennyibe kerül egy teljes páncélzat?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!