szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az agrárminiszter fantasztikusnak nevezte, hogy „mennyi harc” után szabadon főzhető a tömény szesz.

A pálinka a magyarság egyik védjegye, amely évszázadok óta igaz nemzeti kincs, összeköt bennünket a történelem viharaiban is és egyesíti a nemzetünket – népszerűsítette azt Nagy István agrárminiszter (képünkön) Sormáson, a 6. Pannónia Párlatverseny Díjkiosztó Gáláján.

A tárcavezető azt mondta, a pálinka készítése nemzedékről nemzedékre öröklődő tudás és hagyomány, amelyet a mai napig művelnek a magyar emberek az egykori történelmi Magyarország minden szegletében. Így lett a kultúránk része és így illeszkedik a hagyományainkhoz. A magyar kormány részéről pedig a pálinka, annak főzője és annak a mestersége különleges elbírálásban kell részesüljön.

„Fantasztikus dolog az, hogy mennyi küzdelem, mennyi harc után végre szabadon főzhető, szabadon fogyasztható a pálinka” – tette hozzá.

2002-től csak a hazai gyümölcsből 100 százalékban gyümölcspárlatot tartalmazó ital viselheti a pálinka nevet, és az Európai Unió is elfogadta a pálinka név kizárólagos magyarországi használatát. A pálinkatörvényt 2008-ban fogadta el az Országgyűlés, a szabad pálinkafőzést pedig 2010-ben vezették be, ez utóbbiról annak tízéves évfordulóján Orbán Viktor is megemlékezett.