Nem találja ki, miből készülhet hamarosan a csokoládé

Vágólapra másolva!
Az alapanyagár-drágulás és egyéb tényezők miatt az édesipari vállalatok már eddig is számos összetevővel kísérleteztek a csokoládé ízének, állagának és megjelenésének újraalkotásához. Egy nemrég indult vállalkozás egy újabb helyettesítő anyagot talált, amely kiválthatja például a kakaót: a lóbabot.
Vágólapra másolva!

A kakaómentes csokoládénak mostanában nagy a divatja – írja a Foodnavigator. A kakaóbab-termesztése és szállítása ugyanis számos aggodalomra adhat okot: erdőirtás, magas szén-dioxid-kibocsátás, sőt humanitárius problémák is terhelik. Ezért világszerte gondolkodnak a csokoládéban lévő kakaó kiváltásán.

Eddig is számos összetevővel kísérleteztek a csokoládé ízének, állagának és megjelenésének újraalkotásához, például gabonával, szentjánoskenyérrel, tigrismogyoróval. 

Most pedig egy régi-új édesség-alapanyagot talált egy egyesült királyságbeli induló vállalkozás.

lóbab
A lóbab egy új alternatíva, amely kiválthatja a kakaót a csokoládégyártásban
Fotó: Shutterstock/UliAb / Shutterstock/UliAb

Becslések szerint évente 740 tonna lóbabot takarítanak be az Egyesült Királyságban, ahol a csokit kakaómentesen újragondoló új cég, a Nukoko székhelye található. Az induló vállalkozás olyan technológiát fejlesztett ki, amely ezt a babféleséget csokoládévá alakítja.

A Magyar Mezőgazdaság ezzel kapcsolatban kiemeli: a csokoládé egyik legfontosabb ízkomponense a kakaóban található vicilin nevű fehérjéből származik.

A lóbab szintén vicilintartalmú, ezért a Nukoko egy szabadalmaztatott „a babtól az édességig” eljárást alkalmaz, hogy előállítsa ugyanezt a csokoládés ízt.

A helyben beszerzett bab ellenőrzött erjesztési folyamaton megy keresztül, hogy létrehozzák a kakaóízt. Ezt követően szárítják, majd pörkölik és porrá őrlik, amit azután a csokoládétermékek előállításához használnak fel – legyen szó csokoládéról, fondantról vagy forró csokoládéról. A csokoládé előállításához természetesen egyéb összetevőket is használnak: zsírokat, cukorlecitint, tejport.

Az ötlet talán őrültnek tűnik, de a jelenlegi ágazat fenntarthatatlan, és nem is elsősorban az emberi jogi aggályok miatt, hanem mert a kakaóbab termesztése a klímaváltozás következtében csökkenni fog.

Már most is emelkedik a kakaó ára, de ha kevesebb lesz belőle, az olcsóbb kakaós szeletek ára is az egekbe szökne. Vagyis szükség lehet az alternatívákra.