„Klubrádió
A lényeg

Kirúgtak két embert a brazíliai magyar nagykövetségről a Bolsonaro-videó kiszivárogtatása miatt

3/04/2024 19:51

| Szerző: Klubrádió

Kirúgtak két embert a brazíliai magyar nagykövetségről, miután biztonsági kamerás felvételek kiszivárogtak a nemzetközi sajtóban arról, hogy a bukott brazil államfő, Bolsonaro oda menekült.

Brazíliában a magyar nagykövetség legalább két brazil alkalmazottat elbocsátott büntetésül, amiért kiszivárogtatták azokat a térfigyelő kamerás felvételeket, amelyeken az állami puccsal vádolt volt brazil államfő, Jair Bolsonaro a magyar követségre menekült, és ahol két napot eltöltött - írta meg a Magyar Hang a CNN brazil kiadása alapján.

Bolsonarónak, a bukott államfőnek még az útlevelét is bevonták a hatóságok, nehogy megszökjön az országból, mivel több különböző nyomozás is folyik ellene. A legsúlyosabb vád szerint, Bolsonaro több vezető miniszterével és segédjével összeesküvést szőtt, hogy megpróbálja megtartani a hatalmát, miután vereséget szenvedett a választáson.

A New York Times megszerezte a magyar nagykövetség biztonsági kameráinak a felvételeit. Ezek tanúsága szerint, négy nappal a letartóztatások után, február 12-én, a volt brazil elnök kocsija állt meg, a Brazíliavárosi Magyar Nagykövetség kapuja előtt. Bolsonarót, Halmai Miklós magyar nagykövet várta az udvaron, ő nyitotta ki a brazil elnök kocsijának a kaput, azt is megmutatta, hogy hova lehet parkolni.

A volt brazil elnökkel szimpatizál Orbán Viktor magyar miniszterelnök, és Bolsonaro azért mehetett a magyar nagykövetségre, mert törvény tiltja a brazil hatóságok számára, hogy egy őt fogadó külföldi nagykövetségen letartóztassák. Most a CNN arról írt, hogy a magyar nagykövetség elbocsátotta azokat a brazilokat, akiknek hozzáférése volt, a felvételeket valós időben megjelenítő monitorhoz, jóllehet, nem tudták bizonyítani, hogy az alkalmazottaknak, bármilyen szerepük volt a felvételek kiszivárogtatásában.