kapubanner for mobile
Megjelent: 4 hete

Ez a gazdasági terület magyar családok százezreinek ad majd munkát

Magyarország éllovas és nem követő az új gazdasági terület, a zöld gazdaság fejlesztésében - mondta a gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos kedden Debrecenben, sajtótájékoztatón. György László azt mondta: a kormány azért kezdeményezte az új nemzeti konzultációt, mert "van mire büszkének lenni" ezen a területen, amely az elkövetkező évtizedekben magyar családok százezreinek ad majd munkát, biztos megélhetést.

György László az április 15-ig tartó online zöldenergetikai-konzultáción való részvételre buzdított. 

A zöld gazdaság mérete 2020-ban globálisan 1300 milliárd dollár volt, az akkori magyar hazai össztermék (GDP) hat és félszerese, ez a piac 2050-ig nyolcszorosára bővül - érzékeltette a kormánybiztos.

György László emlékeztetett: a kormány 2020-ban hirdette meg a klíma- és természetvédelmi akciótervet, amelyben célul tűzte ki, hogy 2030-ra a villamosenergiát 90 százalékban szén-dioxid-kibocsátás mentesen, környezetbarát, fenntartható módon kell előállítani. Hozzátette: ebben az évben Magyarország létrehozza a 2030-ra tervezett naperőmű-kapacitást.

A kormánybiztos rámutatott: a zöld energiát tárolni is kell, Magyarország 2030-ra a negyedik legnagyobb zöldenergia-tároló gyártókapacitással fog rendelkezni az Egyesült Államok, Kína és Németország után.

A kormánybiztos szerint ezekért a beruházásokért "öldöklő verseny zajlik a világban", aki ilyen zöldenergia-tároló berendezéseket tud gyártani környezetbarát módon, az a világ élvonalát fogja képviselni. Felhívta a figyelmet, hogy a zöldenergetikai-konzultációban a 13 kérdés között erre vonatkozó kérdések is szerepelnek, szeretnék a családok véleményét tudni, hogy "megerősítsenek szándékainkban".

A zöld energiát fel kell tudni használni, ezért a kormány napenergia plusz programot indított a családok, otthonok zöld energiával való ellátására több mint 75 milliárd forint értékben, 30 milliárd forinttal támogatja a vállalkozások elektromosautó-programját, 2019-ben pedig meghirdették a zöld busz programot - sorolta György László.

Ugyancsak kiemelt feladatként említette a zöld energia előállításához és tárolásához szükséges kritikus nyersanyagok, eszközök környezetbarát módon történő újrahasznosítását, erre vonatkozik Magyarország körforgásos gazdasági stratégiája.

"Zöldenergia-termelés, -tárolás, -hasznosítás és -újrahasznosítás: így épül fel a zöld gazdaság, amelynek Magyarország az éllovasa és nem követője a világban" - összegezte György László, aki a zöldenergetikai-konzultáció 13 kérdésének megválaszolására biztatott Debrecenben.

Balázs Ákos (Fidesz-KDNP), a város alpolgármestere azt mondta, Debrecenben a gazdaságfejlesztés és a környezetvédelem kéz a kézben jár. Emlékeztetett: az önkormányzat közgyűlése februárban fogadta a Zöld kódexet, Debrecen környezetvédelmi programját.

A városlakók véleményét is figyelembe vevő Zöld kódex ötven intézkedéscsomagjából tíz közvetlenül kapcsolódik a zöld energia előállításához - jelezte az alpolgármester, kiemelve az új napelemparkok létrehozását, a zöld buszok számának növelését, a lakossági led-csereprogram folytatást, a közvilágítási lámpák cseréjét és a folytatódó panelfelújítási programot.

Mit tud Debrecen? - olvassa el korábbi cikkünk! 

  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Aláírták az Operaház új kollektív szerződését - így valósul meg a bérfejlesztés

A Magyar Állami Operaház főigazgatója és az 1332 dolgozót képviselő szakszervezetek elnökei aláírták az intézmény belső életét, működését... Teljes cikk

Varga Mihály: az év eleji 6 százalékos emelés a nyugdíjak reálértékében is növekedést jelent

A nyugdíjasok számíthatnak Magyarország kormányára - erről beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter és Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök... Teljes cikk