Három kilót fogyott a ráckevei vörös óriásponty

  • narancs.hu
  • 2024. április 1.

Lokál

Egy év után ismét ugyanaz a horgász fogta ki és mérte le.

A Ráckevei-Soroksári Duna legnagyobb pontyaiban chip van, abban a vörös színezetűben is, amelyet  tavaly március 9-én fogott ki Siket Máté. Akkor 24, 2 kilót nyomott a hal, amelyet a mérlegelés és fotózás után visszaengedett a vízbe. Idén március 25-én ismét szerencséjük volt egymáshoz – számolt be az esetről a Pecaverzum nevű portál.

„Amikor feljött a víz tetejére, kicsit izgultam, gyanítottam, hogy ugyanaz, mert nem sok ilyen lehet. Fél óráig fárasztottam, át is kellett mennem négy stéggel arrébb, mert elúszott arra. Szerencsére át tudtam sétálni, vittem a merítőt, és ott szákoltam meg” – mondta Siket Máté.

A ponty két kilométerrel távolabb akadt most horogra, mint tavaly, és a mérlegeléskor lepődött meg igazán a horgász, mert a digitális eszköz 21,5 kilogrammot mutatott. Siket Máté szerint a fogyásnak az lehet a magyarázata, hogy kevesebb a táplálék, tavaly nyáron elpusztult sok kagyló, ami ezeknek a halaknak az egyik fő tápláléka. „Látszik, hogy muszáj megenniük minden bojlit. Idén már visszafogtam 4-5 halat, és mindegyikből több 2-3 kiló hiányzott” – mondta a horgász.

A vörös színezetű nagy pontyról a Magyar Haltani Társaság tavaly azt írta, „bőrének a pigmentsejtjeiben a fekete melaninból és a gyöngyházfényű guaninból kevesebb, a piros eritrofillből és a sárga xantofillből pedig a szokásosnál több képződik. Ez egy fejlődési rendellenesség”. Az sem kizárt, hogy a hal felmenői között akad koi ponty: „mint tudjuk, a koi ugyancsak ponty, melynek a különböző színváltozatait hasonlóan génhibás példányokból tenyésztették ki, de természetes állományokba kerülve néhány nemzedéken belül ezek is visszaváltoznak közönséges pontyokká”.

Siket Máté az RSD-n a legeredményesebb horgászok közé tartozik. Márciusban már 14 olyan pontyot fogott, amelynek súlya meghaladja a 15 kilogrammot, és 9 olyat, amelyik 20 kilónál is súlyosabb. Ilyen 2009 óta, amióta Ráckevei-Soroksári Duna rekordlistáját vezetik, még nem fordult elő. A pontyhorgász 2022-ben 30 darab rekordlistás ponttyal végzett az élen.

 

Mivel a magyarországi horgászvizekben egy bizonyos súly fölött vissza kell engedni a kifogott halakat, és nagyon kíméletesen kell velük bánni, a nagy halak tovább nőnek. Jelenlétük, az emlékezetes fogás ígérete vonzza a horgászokat, ezért több százezres, milliós értéket képviselnek. Egy-egy példány a mérete, testalkata, pikkelyeinek mintázata vagy más ismertetőjele miatt válik nevezetessé.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk