Nagy-Britanniában készült az első – a csokoládéból készült húsvéti tojások története

Ünnep

Nagy-Britanniában készült az első – a csokoládéból készült húsvéti tojások története

Már XIV. Lajos francia király is eszegethetett csokitojásokat, az első desszertek azonban nem húsvétra készültek. A maihoz hasonló ünnepi édességeket a 19. században kezdték gyártani – utánanéztünk a csokoládéból készült húsvéti tojások történetének.

Szerettem tojást festeni. Gyerekkoromban hozzátartozott a húsvéti készülődéshez a vasárnapi tojásfestés. Anya minden évben vett néhány csomag tojásfestő lapot, a piros mellett kék, zöld és lila tojásokat festettünk. Olykor gyertyaviasszal rajzoltunk a tojáshéjra előtte különböző mintákat, ábrákat, a zsíros vonalakat nem fogta be a bolti festék. Az évek múlásával a tyúktojások mellett egyre több és többféle csokitojással vártuk a locsolkodókat, akik idővel szívesebben választották az édességet az igazi tojások helyett. Végül elmaradt a tojásfestés, és maradtak a csokinyuszik és csokitojások.

Fotó: Unsplash / Nika Benediktova

A csokitojások rövid története

A csokoládé tojások először XIV. Lajos (uralkodásának ideje 1643-1715) udvarában jelentek meg Versailles-ban. Nem ünnepi édességként készültek, sokkal inkább amolyan különleges desszertként, amit a királyi udvarban fogyasztottak az arra érdemesek. Nem sokkal később, 1725-ben egy torinói özvegy, Giambone kezdett csokoládé tojásokat gyártani mégpedig úgy, hogy a csirketojásokat óvatosan kifújta, s így az üres héjat töltötte meg olvasztott csokoládéval. Ezeket az édességeket eleinte nem kötötték össze a húsvéttal, egyfajta desszertként kezdték gyártani azokat. A 19. században kezdtek sorra megjelenni az üzletekben Európa-szerte, különösen Franciaországban és Németországban váltak népszerűvé.

A maihoz hasonló húsvéti csokoládétojások gyártása azonban Angliában kezdődött: a brit J.S. A Fry & Sons bristoli csokoládégyárában készült el az első üreges húsvéti csokitojás 1873-ban.

Fotó: Unsplash / Micheile Henderson

A Fry’s brit csokoládégyár a Cadbury és a Rowntree's mellett a három nagy brit édességgyártó egyike volt a 19. és 20. században. A Fry's gyártotta az első szilárd csokoládétáblát 1847-ben, majd 1853-ban megalkotta az első töltött csokoládét is. A töltött tojásokat (még nem húsvéti édességként) 1963-ban kezdték gyártani (ezt később átvette és átnevezte a Cadbury; a vastag csokoládéhéjból álló, valamint édes, fehér és sárga tölteléket tartalmazó töltött csokitojás a mai napig megtalálható a boltok polcain).

A Fry’s csokigyár egyik legismertebb terméke az 1866-ban piacra dobott és ma is forgalomban lévő „Fry's Chocolate Cream”, ami az első tömegesen gyártott csokoládészelet volt. A Fry's csokoládégyár az elsők között volt a széles körben elterjedt fogyasztásra alkalmas csokoládé megalkotásában. Több mint 220 különféle terméket vezettek be, köztük az Egyesült Királyság első csokoládéból készült húsvéti tojását is. A vállalat a 20. század elején a Cadbury részlege lett.

Fotó: Unsplash: Elena Mozhvilo

A Fry’s versenytársa volt tehát a Birminghamben 1824-ben alapított Cadbury. Az eleinte teát, kávét és kakaót gyártó és forgalmazó cég 1849-ben mutatta be az első táblás csokoládéját. A vállalat első jelentős áttörése 1866-ban következett be, amikor javítottak a gyártás közben felhasznált kakaó minőségén. A Hollandiában kifejlesztett új kakaóprés ugyanis eltávolította a kellemetlen kakaóvaj egy részét a kakaóbabból, így kevesebb lett a zsírtartalma, emészthetőbb az állaga és sokkal élvezhetőbbé vált a csokoládé íze. A Cadbury 1875-ben készítette el az első húsvéti csokitojást, megalkotva ezzel az édesség modern változatát, miután kifejlesztett egy tiszta kakaóvajat, amelyet könnyen lehetett formázni. 1893-ra a Cadbury 19 fajta húsvéti csokoládé tojást árult. A nyugati kultúrákban a csokitojás adása manapság már általánossá vált, csak az Egyesült Királyságban közel 80 millió húsvéti tojást adnak el évente.

Fotó: Unsplash / Jez Tims

Marcipánból is készítenek tojásokat

Az indiai Goa államba Portugáliából importálják a marcipánt. Az itteni változatban azonban mandula helyett kesudiót használnak. A goai marcipánt húsvéti tojások készítésére használják, de különféle formájú karácsonyi édességeket is készítenek belőle. Mumbai városában a kelet-indiaiak ugyancsak kesudió- vagy mandulaalapú marcipánt használnak a különböző formájú karácsonyi és húsvéti édességek elkészítéséhez.

Csokitojás „legek”

A Guiness rekordok között számontarott legnagyobb csokoládé húsvéti tojás 10,39 méter magas. volt Az olaszországi Cortenuova városában (Bergamo megyében) állították ki a Le Acciaierie bevásárlóközpontban 2011. április 16-án. A rekord csokitojás súlya 7200 kilogramm, kerülete pedig a legszélesebb pontján 19,6 méter volt.

A leghosszabb sor, amit csokitojásból raktak ki (ugyancsak a Guiness rekordok között nyilvántartva) 20 203 darab volt. Ezt a rekordot Santosh Singh Rawat és csapata alkotta meg a JW Marriott Mumbai Sahar (India) cégnél Indiában 2017. április 16-án. A vonal teljes hossza 1026 méter volt.

Ajánljuk még:

Ha megtaláljuk a jó irányt, sokkal szebb világot is létre tudunk hozni a jelenleginél!

Miért hiszek még mindig az emberekben? Mert érzem, hogy képesek vagyunk a világot szebbé, jobbá, gazdagabbá tenni, és mert hiszek az emberi jóságban. Sőt, úgy érzem, hogy csupán annyi hiányzik mindehhez, hogy jó irányba forduljunk. Fontos, hogy nem azt mondom, hogy egy irányba – ez a diktatúrák vezérlőelve –, hanem a jó irányba. Hogy ez mi lenne? Erre keresem most a válaszokat.

 

Már követem az oldalt

X