A mesterséges intelligencia segíthet a sör ízének javításában

belga sör
Egyes ízek esetében a modell előrejelzései valóban összehasonlíthatók az emberi ízlelőpanelekkel
Vágólapra másolva!
Belga kutatók megtanították a számítógépeket arra, hogyan kell „kóstolni” a sört. A sör ilyen fajta kóstolása megváltoztatja az italok főzési, ízlelési és élvezeti módját. Ezek a mesterséges intelligenciát használó modellek több száz létező termék sokéves, aprólékos profilalkotásán alapulnak, amivel képesek megjósolni a fogyasztói értékeléseket, majd javaslatokat tenni a belga sörök ízének javítására.
Vágólapra másolva!

A sör ízét javíthatja

A technológia és az íz mámorító keveréke az erjesztés jövőjét ígéri. A szakemberek szerint teljesen megváltoztathatja a sör főzési, ízlelési és élvezeti módját. 

Ezek a modellek tényleg képesek megérteni az ízeket: ez pont olyan, mintha megtanítottuk volna a számítógépeket ízlelni. Egyes ízek esetében a modell előrejelzései valóban összehasonlíthatók az emberi ízlelőpanelekkel, ami óriási dolog, mert eddig a legtöbb ízkutatás mindig csak konkrét ízvegyületekre összpontosított, gyakran csak néhányra 

– mondta Kevin Verstrepen, a KU Leuven professzora, a VIB-KU Leuven Mikrobiológiai Központ és a Leuveni Sörkutató Intézet igazgatója a ZME Science online tudományos portálnak.

sör
Ha a sört mesterséges intelligencia "kóstolja", az megváltoztatja az italok főzési, ízlelési és élvezeti módját
Fotó: Pixabay

Hozzátette: a munkájuk ígéretesnek mutatja a mesterséges intelligencia használatát az élelmiszeriparban, bár ők a sörre összpontosítanak, ugyanez a megközelítés bármely élelmiszer esetében lehetséges. Arra számítanak, hogy az élelmiszergyártók az elkövetkező években bevezetik a mesterséges intelligenciát a munkájukba, ami megváltoztatja a közeljövőben a tányérunkra kerülő ételeket. 

 

A sör jövőjének megalkotása

A sörízek összehasonlításának és rangsorolásának folyamata köztudottan szubjektív. A sörismertetők gyakran használnak olyan általános leírásokat az italokra, mint például a „gyümölcsös”, de vajon ezek a címkék mindenki számára pontosak? Verstrepen és munkatársai 

tudományosabb megközelítést keresve objektív mutatókat kerestek a sörízek leírására és előrejelzésére.

A Nature Communications folyóiratban publikált, aprólékos munka öt éven át tartott és kétszázötven belga sörre terjedt ki, ahol több száz aromás vegyület koncentrációját mérték. 

belga sör
Egyes ízek esetében a modell előrejelzései valóban összehasonlíthatók az emberi ízlelőpanelekkel
Fotó: Pixabay

Ezután a gépi tanuláshoz fordultak, hogy elemezzék a számtalan ízvegyület közötti kölcsönhatásokat. Szerették volna jobban megragadni, hogy ezek a vegyületek kémiai „táncukban” hogyan lépnek kölcsönhatásba egymással, hogy különböző ízű söröket hozzanak létre.

Fő célunk az volt, hogy új, fontos ízvegyületeket azonosítsunk a sör számára, vagy hogy jobban megértsük az ízvegyületek közötti „érzékszervi kölcsönhatásokat”: az egyik íz fokozását vagy elfedését a másikkal 

– emelte ki Verstrepen, hozzátéve, hogy egyes vegyületek ízét jól tanulmányozták, hogy tudják, milyen koncentrációban kezdjék el érzékelni őket. 

Úgy tűnik, a gépi tanulási modellek képesek megtanulni a vegyületek közötti kölcsönhatásokat, és a kutatóknak sikerült betanítaniuk egy számítógépet arra, hogy valóban megjósolja az adott ízeket.

A csapat által kifejlesztett mesterséges intelligenciamodellek így képesek megjósolni a sör kulcsfontosságú aromáit és általános értékelési pontszámát, gyakorlatilag kiküszöbölve az emberi kóstolás szükségességét.

Tágabb értelemben ez a képesség mélyreható következményekkel járhat az élelmiszeripar számára, mivel új perspektívákat kínál az ízek tudományában, és segítheti a termékfejlesztést és a minőségellenőrzést.