Helyet követel magának az új haiti kormányban a legerősebb fegyveres banda feje

Helyet követel magának az új haiti kormányban a legerősebb fegyveres banda feje

A térség és a világ egyik legszegényebb országában azután szabadult el a pokol, hogy a regnáló elnöknek valószínűleg köze lehetett a korábbi államfő elleni merénylethez (Fotó: US Marine Corps / Public Domain)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Helyet követel magának az leendő haiti kormányban a legnagyobb fegyveres banda vezetője – jelentette a BBC. A Barbecue néven ismert Jimmy Chérizier úgy fogalmazott, ő és milíciája akkor teszi le a fegyvert, ha az asztalhoz ülhetnek a béketárgyaláson. Ahogy arról lapunk korábban is beszámolt, Haitiban – amit 2010-ben egy brutális földrengés is sújtott – jó ideje politikai káosz uralkodik, a karibi országnak hivatalosan március 12. óta nincs kormányfője. Beszámolók szerint az utcákon különféle bűnszervezetek, fegyveres bandák vették át a hatalmat, kormányzati épületeket és intézményeket támadnak meg, miután a helyi kormányzat gyakorlatilag összeomlott. Ariel Henry elnök korábban bejelentette, lemond a hatalmáról, ő maga már nem is tartózkodik az országban, a hírek szerint az egyébként amerikai közigazgatás alá tartozó Puerto Ricóban van. Henry hatalma azután ingott meg, hogy kiderült, valószínűleg köze lehetett a korábbi haiti elnök, Jovenel Moïse ellen 2021-ben elkövetett merénylethez, ami után ő – mint akkori regnáló miniszterelnök – került államfői székbe.

Jimmy Chérizier és Viv Ansanm (Éljünk együtt) elnevezésű bandája a haiti főváros, Port-au-Prince 80 százalékát tartja ellenőrzés alatt. A BBC-nek a bandavezér arról beszélt, nem büszke az erőszakra és a közállapotokra, de leszögezte, ha őket nem veszik be hatalom-átadási procedúrába, amelyben kialakítják az ország további politikai működését, akkor az erőszak tovább fog folytatódni. Egy Elnöki Átmeneti Tanácsot hoztak létre a 11 millió országban, hogy a többi karibi ország és az Egyesült Államok támogatásával tervet dolgozzanak ki a demokratikus uralom visszaállítására.

Haiti a térség és a világ egyik legszegényebb országának számít, az egy főre jutó GDP-je épp hogy meghaladja az 1700 dollárt.