Így főzd tökéletesre a tojást!

Főtt tojások
Forrás: Rasa Kasparaviciene / Unsplash

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Mindenki másképp szereti: teljesen lágyan, vagy folyós sárgájával, esetleg jó keményen? Így érdemes megfőzni.

Húsvétkor a legtöbb családnál kerül az asztalra valamilyen tojás – jellemzően főtt. Az viszont, hogy pontosan milyen, többnyire ízlés kérdése, mert ahogyan a tükörtojásnál vagy a rántottánál, úgy a főtt tojásnál is nagyon sokféle állagot lehet elérni, és természetesen mindenki másképpen szereti. Most abban próbálunk segíteni, hogy az állag valóban csak az ízlésünktől függjön, ne a szerencsétől.

Először is nagyon fontos, hogy milyen hőmérsékletű tojással dolgozunk. Nagyon sokan hűtőben tartják, mások szerint nem muszáj betenni – ez gyakori vitatéma. Ez persze függ attól is, hogy mosott, fertőtlenített tojást vásárolunk vagy sem, de a legegyszerűbb azt a gyakorlatot követni, hogy a boltban hűtőből kivett tojást otthon is hűtsük, ami pedig addig sem volt hűtve, azt otthon sem muszáj. A főzést legjobb szobahőmérsékletűvel kezdeni, mert a túl hideg héja szétrepedhet. Ha a hűtőből vesszük ki, segíthetünk annyival, hogy langyos, kézmeleg vízben megmossuk.

A bő, forrásban lévő vízbe csipetnyi sót és egy kevés ecetet is érdemes tenni – utóbbi elvileg a pucolást is megkönnyíti majd. Amikor lobog a víz, akkor óvatosan kézzel, vagy esetleg kanállal is beleengedhetjük a tojásokat. És ekkor jön a lényeg: hogy meddig kell a vízben hagyni?

Na, ez az, ami az időtől függ. Négy perc körül még szó szerint lágy tojást kapunk, aminek a megpucolásával nem is érdemes próbálkozni, fogyaszthatjuk pohárba állítva, közvetlenül a héjából kikanalazva, esetleg csíkokra vágott kenyérrel mártogatva, de kikaparhatjuk tányérra is. Hét perc körül érjük el azt az állagot, amikor a fehérje már megszilárdult, a sárgája pedig krémes, részben folyós. Ha kemény tojást akarunk, főzzük kereken tíz percig, addigra teljesen átfő. De tizenkettőnél tovább már nem ajánlott – kábé ekkor lesz szürkés-zöldes a sárgája kívülről.

És ha már kivettük a vízből, még egy nagyon fontos lépés: rögtön tegyük hideg, akár jéghideg vízbe. Ha ezt kihagyjuk, és arra várunk, hogy magától kihűljön annyira, hogy már kézzel meg tudjuk fogni a pucoláshoz, akkor bizony nem a várt állagot kapjuk. Ugyanis miközben hűl, még tovább fő a tojás, tehát a jó krémesből mégiscsak kemény végeredmény sül ki. Izé, fő ki.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Kép
Szórakozás

Kaszkadőr? Minek! Ezek a színészek bevállaltak pár durva mutatványt

Elhivatottságukat hűen tükrözi, hogy mellőzik a kaszkadőrök segítségét a legveszélyesebb jelenetek forgatása közben is.

Kép
Életmód

A férfiak harmada nem elégedett a péniszméretével

Ráadásul ez gyakran nem tényleges méretproblémákra vezethető vissza, hanem testképzavarra.

Kép
Stílus

Csodásan elegáns kronográf az idei Concorso d’Eleganzára

Az A. Lange & Söhne pazar órával készült a világ talán leghíresebb és legpatinásabb autó-szépségversenyére.

Kép
Jármű

Két másodpercen belül gyorsul százra az MG prototípusa

Az EXE181-et egy 65 évvel ezelőtti kísérleti autó inspirálta – az sem volt éppen lassú.

Kép
Szórakozás

Szívmelengető az ok, amiért Tom Felton nem nézi a Harry Pottert

Nem arról van szó, hogy már a forgatás alatt meggyűlölte volna ezeket a filmeket. Épp ellenkezőleg.

Kép
Jármű

Autórevizor: Így vernek át, ha autót rendelsz

Csütörtökön napközben megcsörrent a telefonom. Aznap kb. a harmincadik hívás volt, és még nem volt dél. Hullafáradt voltam, hajtós volt a hét. Vidékről hívott egy hölgy, pénteken mennének megnézni/átvenni Budapestre egy korábban megrendelt autót. És az utolsó előtti pillanatokban úgy gondolták, jó ötlet lenne átvizsgáltatni. Mint az alábbiakból kiderül, életük egyik legjobb döntését hozták.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!