A munkahelyek levegőminősége egyre inkább fókuszba kerül az ingatlanfejlesztések során. Az egészséges levegőjű munkakörnyezet hatással van a komfortérzetre, a koncentrációra és ezáltal a teljesítményre is. A beltéri levegő minősége épületeinkben tehát kiemelten fontos az egészségünk, komfortérzetünk és teljesítményünk szempontjából – írja a Magyar Építők honlapja.

Az Építőipar 2024 Portfolio konferencián a vendégek arra világítottak rá, hogy megjelent a munkavállalók részéről az igény, hogy egészséges levegőjű munkakörnyezetükben dolgozzanak. Egyre több munkáltató oda is figyel erre.

Megbetegedéseket okozhat az egészségtelen munkakörnyezet.

A nem megfelelő minőségű beltéri levegő, illetve az apró pollenek miatt alakulhat ki szemviszketés, koncentrációhiány. Ennek pedig már egyre jelentősebb a szakirodalma. Az úgynevezett SBS szindrómának, amelyet magyarul leginkább a „beteg épület szindrómaként” írhatunk le, és amely a zárt térben lévő rossz levegőminőség miatt jelentkezik, majd az épületből való távozást követően megszűnik.

Az irodai munkakörnyezetet alapvetően meghatározza a világítás, a zajhatások és a klíma is. A belterek szellőztetése, a megfelelő hőmérséklet, levegőmennyiség és páratartalom biztosítása mellett a légtisztításra – különösen a Covid járvány után – figyelmet kell fordítani. Csipszer Zoltán, a Lindab Kft. a Légtechnika üzletág vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a napi tevékenységeink egyre nagyobb hányadát beltérben végezzük, akár dolgozunk, akár pihenünk vagy éppen sportolunk. Emiatt a különböző helyiségek levegőminősége és az egészséges levegő biztosítása lényeges szemponttá vált.

Ennek az alapvető igénynek a kielégítése, különösen nagyvárosi környezetben a hagyományos szellőztetési módszerekkel, a kitárt ablakokkal az egyre növekvő légszennyezettség mellett már nem megoldható. 

Egy nap alatt átlagosan 20 kg levegőt fogyasztunk el.

Az igényekhez igazodva a légtisztító technológiák nagy ütemben fejlődnek, így az irodaházakban lehetséges az egészséges levegő biztosítása költséghatékony eszközökkel. A Lindab szellőztetőrendszerei között például már megtalálhatóak olyan igényvezérelt, ennek köszönhetően energiahatékony megoldások, amelyek a jelenlét érzékelők beépítésével szabályozzák a helyiségekbe befújt levegő mennyiségét, hőmérsékletét, páratartalmát.