„Klubrádió
A lényeg

Nagycsütörtök este Semjén benyújtotta a Mini Dubaj-törvényt

29/03/2024 14:09

| Szerző: Klubrádió

A miniszterelnök-helyettes Semjén Zsolt nyújtotta be csütörtökön este a parlament elé azt a tövénytervezetet, mely a rákosrendezői pályaudvar helyére a kormán által álmodott beruházásról szól.

A törvényjavaslat a „Magyarország Kormánya és az Egyesült Arab Emírségek Kormánya közötti gazdasági együttműködésről szóló megállapodás kihirdetéséről” névvel kerül az országgyűlés elé.

A Semjén Zsolt nevén futó javaslat lényege, hogy a projekt megvalósításhoz szükséges ingatlanokat a kormány az Egyesült Arab Emírségek által kijelölt cégeknek eladja mindenféle közbeszerzés és pályáztatás nélkül és nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé teszi a beruházást, valamint a szükséges infrastrukturális fejlesztésekhez forrásokat biztosít 304 milliárd forint értékben. Ezek a fejlesztések olyan beruházásokat jelentenek, mint gyalogos és közúti felüljáró kialakítása, továbbá a vasútpálya befedése úgy, hogy parkot lehessen kialakítani ott. Meghosszabbítanák a kisföldalatti vonalát is, és ha egyszer létrejön a reptéri gyorsvasút, akkor közvetlen kapcsolatot alakítanak ki Ferihegy és Rákosrendező között.

Az Egyesült Arab Emírségek pedig 1934,2 milliárd forint értékben hajt végre beruházást, ami nemcsak lakásépítést jelentene, hanem a rákosrendezői vasútállomás megépítését is. Az épülő lakások eladási árát csupán 5%-os áfa terheli majd.

Vitézy Dávid reagált is a projektre vonatkozó törvénytervezetre, 5 pontban felvetve problémáit, kritizálva a verseny hiányát; a projekt nemzetgazdasági jellegét, ami azt jelenti, hogy sem a kerületnek, sem a fővárosnak nincs semmilyen beleszólása a folyamatba; vitatja, hogy miért pont itt kellene a reptéri gyorsvasútnak létrejönnie; hiányolja a beruházások mellől a garanciákat, végül azt is, hogy a korábban tervezett zöldparkról semmilyen említés nincs a szövegben.

Karácsony Gergely is megszólalt, ő azt emelte ki, hogy ismét a fővárosiak megkérdezése nélkül történne a fejlesztés..

"Megszámolni sem tudom, hogy a ma benyújtott törvényjavaslattal hányadszorra hazudtolják meg a miniszterelnök ígéretét: amit Budapest nem akar, az nem lesz. Semmit rólunk, nélkülünk. Erről szól a jövő héten kezdődő Budapesti Lakógyűlés. Emlékezzünk: a Fudanról is hoztak törvényt, de Budapest akkor is kiállt magáért, a Diákváros mellett, és ők meghátráltak."