Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtök este benyújtotta azt a törvényjavaslatot, ami a mini-Dubaj néven elhíresült beruházást érinti. A törvényjavaslat címe A Magyarország kormánya és az Egyesült Arab Emírségek kormánya közötti gazdasági együttműködésről szóló megállapodás kihirdetéséről nevet viseli. 

A kormány a tervezet szerint azt vállalja, hogy

  • a projekt megvalósításához szükséges ingatlanokat az Egyesült Arab Emírségek által – a magyar kabinet határozatában kiadott előzetes írásbeli hozzájárulásával – kijelölt gazdálkodó szervezetnek értékesíti. 
  • A kormány azt is magára vállalja, hogy a projekt megvalósításáért a szükséges állami infrastrukturális fejlesztéseket megvalósítja. A szöveg ezt így részletezi: „gyalogos-felüljáró, vasút feletti közúti felüljáró, vasúti pálya fejlesztése, a vasúti pálya befedése arra alkalmas módon, hogy felette egy park kialakítható legyen, M1 metró meghosszabbítása, kerékpárút és gyalogút.”
  • Az ehhez szükséges forrást legalább 800 millió euró becsült összeg erejéig biztosítja
  • A reptéri gyorsvasút jövőbeni fejlesztése esetére a kormány elkötelezi magát abban, hogy közvetlen kapcsolatot biztosít a projektben létrehozott vasútállomás és a repülőtér között.

Máris az Országgyűlés előtt a Mini-Dubaj projekt

Az Országgyűlés elé kerül a rákosrendezői beruházást szabályozó államközi szerződéstervezet, Lázár János tárcája gondoskodott róla.

Az Index beszámolója szerint az Egyesült Arab Emírségek kormánya a törvénytervezet szerint azt vállalja, hogy

  • A projekt keretében 5 milliárd euró összegű beruházást valósítson meg, ebbe beleértve a tervezett rákosrendezői vasútállomás megépítését.

A megvalósítás érdekében a felek létrehoznak egy bizottságot. Fontos kiemelni, hogy bármelyik fél jogosult a jelen megállapodást a másik fél „diplomáciai úton történő” írásbeli értesítésével bármikor felmondani. A felmondás az értesítés időpontjától számított hat hónap eltelte esetén válik hatályossá – a Semjén Zsolt által benyújtott törvénytervezet szerint.

Rákos-Dubaj jóval megdobhatja az ingatlanárakat

Eddig nem Rákosrendező és környéke volt a luxusingatlan-beruházások legnépszerűbb célpontja, a beruházás hatására azonban ez megváltozhat.