„Klubrádió
A lényeg

Tizenegy hadifoglyot adott át Oroszország a magyar kormánynak, de tízen csak hazudták, hogy magyarok

28/03/2024 16:05

| Szerző: Klubrádió

A Deutsche Welle szerint sikerült megszólaltatni a szabadon engedett hadifoglyok közül kettőt, és ők azt állították: a tizenegy katona közül mindössze egy volt magyar nemzetiségű, a többiek csak állították ezt magukról.

2023 júniusában az Orosz Ortodox Egyház jelentette be, hogy Oroszország átadott Magyarországnak tizenegy kárpátaljai magyar nemzetiségű, ukrán állampolgárságú hadifoglyot, ezt később az oroszokkal kötött megállapodást felügyelő Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is megerősítette.ú

Semjén akkor úgy fogalmazott: hazánk kérésére szállították Magyarországra a kárpátaljai származású katonákat Kirill pátriárka közreműködésével, „az egyházak közötti együttműködés keretében”.

Az ukrán kormányt azonban nem tájékoztatták a hadifoglyok átszállításáról – ami okozott is némi feszültséget, ugyanis a nemzetközi jog szerint a hadifogolyként kiadott katonák hazáját tájékoztatni kell arról, hogy harmadik országba szállítják őket, idézi fel a 444.

Deutsche Welle azt írta, sikerült megszólaltatni a szabadon engedett hadifoglyok közül kettőt, és ők azt állították: a tizenegy katona közül mindössze egy volt magyar nemzetiségű, a többiek csak állították ezt magukról.

A lapnak nyilatkozó katonák elmondásuk szerint kárpátaljai származásúak, de nem magyarok, hanem ukránok. A cikk szerint a Magyarországnak átadott katonák egy ideig nem is térhettek vissza Ukrajnába, itt ugyanis azt mondták nekik, hogy amennyiben így tennének, az veszélyeztetné a további foglyok kiszabadítását. Ez ellentmond az Orbán-kormány korábbi kommunikációjával, amely szerint a katonák szabad emberek, akik oda mennek, ahová csak akarnak.