A 2022. február 24-én kezdődő teljes körű invázió óta nemcsak szankciók sokaságával sújtották a Putyin-rezsimet, hanem számtalan külföldi vállalat vonult ki az orosz piacról.  Az országot elhagyó márkákat relatív gyorsan sikerült egy-egy orosz verzióval pótolni. 

IKEA-bútor a Gulagon? - Szinte az összes kivonuló nyugati márkára van már saját orosz verzió

A klasszikus McDonald’s helyett az orosz Vkuszno i Tocska éttermekben a vásárlók például a BigMac helyett Bikmakot ehetnek, és a Coca-Cola hiányában CoolColát ihatnak. Az eredeti Starbucks logón szereplő sellőt pedig egy hagyományos orosz fejkendőt viselő nőre cserélték le, miközben az orosz Ikea bútorait az orosz rabok szerelhetik össze a börtönökben.Ha érdeklik a részletek

A nyugati cégeknek köszönhetően az orosz gazdaság és hadiipar számára megnehezedett a legfejlettebb technikákhoz való hozzáférés, ugyanakkor a kivonuló vállalatok csak nagy veszteséggel tudják elhagyni az orosz piacot. A vállatok beadványai és nyilatkozatai alapján a teljes körű invázió óta 107 milliárd dollára rúg az Oroszoroszágot elhagyó külföldi cégek vesztesége – írja a Reuters. 

Moszkva 50 százalékos árengedményt követel a külföldi eszközök eladásakor és folyamatosan szigorítja a kilépési követelményeket.

Idén a Shell a HSBC, a Polymetal International és a Yandex NV jelentette be, hogy elhagyják az orosz piacot, azonban csak 90 százalékos árengedménnyel tudták értékesíteni az országban lévő, közel 10 milliárd dollár értékű vagyontárgyaikat. A Danone élelmiszeripari vállalatcsoport a múlt héten jelentette be, hogy csak 1,3 milliárd dolláros veszteséggel kapta meg a hatósági engedélyeket az oroszországi tulajdanainak az eladására.

Az orosz vagyon befagyasztása

Az inváziót követően a nyugati országok közel 300 milliárd dollárt fagyasztottak be az Orosz Nemzeti Bank arany- és devizatartalékaiból. A berlini kormány pedig államosította a Gazpromot és német vagyonkezelés alá helyezte a Rosneft, illetve a Schwedt finomítóit. 

Az unó asztalán van egy javaslat, ami befagyasztott orosz vagyonból támogatná az ukrán kormányt, orosz részről hasonló választ helyeztek kilátásba. A RIA Novosti állami hírügynökség (független forrásból nem megerősített) számításai szerint a nyugati tulajdonú cégek 288 milliárd dollár értékű vagyontárgyakat és befektetéseket veszítenének, ha az országban lévő nyugati tőke befagyasztása mellett döntene Moszkva.

Az orosz állam időlegesen már több nyugati vállalat – mint Fortum, a Carslberg, az OMV vagy az Uniper – felett átvette az ellenőrzést. A márciusban újraválasztott Putyin-rezsim feltehetően folytatni foglya a nyugati cégek tulajdonának az elkobzását.

Akik maradtak

Eddig nagyjából 1000 vállalat lépett ki az agresszor piacáról, de több száz – elsősorban alapvető élelmiszerek és fogyasztásicikkek gyártó – nyugati cég, mint az Auchan, a Mondelez International, a PepsiCo, a Nestle, az Unilever, a Reckitt vagy a Benetton még mindig jelen van az orosz gazdaság vérpezsgésében. 

Bizonyos cégek, mint Intesa Sanpaolo olasz bankcsoportok egyszerűen adminisztratív akadályok miatt nem tudnak kilépni az orosz piacról. 

Egy 2022-es elnöki rendelet megtiltja, hogy az úgynevezett barátságtalannak minősített országok befeketetőielnöki jóváhagyás nélkül adjanak el bankokban és kulcsfontosságú energiaprojektekben.

Váratlan adat érkezett az orosz gazdaságról, rácáfoltak az elemzőkre

Az ipari termelés növekedése 8,5 százalékra gyorsult februárban a januári 4,6 százalékról. A feldolgozóipar kiemelkedően jól teljesített.