Az amerikai titkosszolgálatok a fenyegető moszkvai terrortámadással kapcsolatos információknak csak egy részét továbbították Oroszországnak – írja a NYT.

A lap úgy fogalmaz, hogy a Washington és Moszkva közötti ellenséges kapcsolatok megakadályozták, hogy az Egyesült Államok több információt adjon a terroristák tervéről,

attól tartva, hogy az orosz hatóságok értesülhetnek a hírszerzési forrásokról vagy a módszerekről.

Az újság informátorai, akik bejáratosak amerikai tisztségviselők körébe viszont azt állítják, hogy Oroszország, miután már március elején is kapott információt arról, hogy a következő 48 órában terrortámadás várható. Ám miután ez akkor nem valósult meg, bizalmatlanul fogadták az újabb figyelmeztetést.

Az amerikaiak március elejei riasztását egyébként Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója is megerősítette, de szerinte ez általános jellegű volt, ahogy az Egyesült Államokból származó hasonló információk úgy általában „nem mindig konkrétak”.

A lap információiról Dmitrij Peszkov orosz elnök sajtótitkára is megszólalt, állítása szerint erről a a Kreml semmit sem tud. Szerinte egyébként a New York Times értesüléseit ajánlott „nagy körültekintéssel” kezelni.

Az Egyesült Államok oroszországi nagykövetsége március 7-én arra figyelmeztetett, hogy „szélsőségesek a közeljövőben nagy támadást terveznek Moszkvában, beleértve a koncerteket”, és felszólította polgárait, hogy kerüljék a tömegrendezvényeket.

Az USA már március elején megmondta, hogy baj lesz Moszkvában, Putyint nem érdekelte

Az Egyesült Államok nem lát bizonyítékot Ukrajna érintettségére a moszkvai terrortámadásban >>>

A Meduza közben arra emlékeztet, hogy három nappal a Crocus City Hall elleni támadás előtt Vlagyimir Putyin orosz elnök „provokatív” kijelentéseknek minősítette az oroszországi terrortámadások lehetőségét. „Mindez nyílt zsarolásra és társadalmunk megfélemlítésére és destabilizálására irányuló szándékra emlékeztet” – mondta az FSZB igazgatótanácsában.

Az amerikaiak állítólagos információvisszatartásáról szóló hírt egyébként a Ria Novosztyi is címlapon hozza. A cikk alatti – egyébként gondosan szűrt – kommentek között azonban volt, aki kétkedésének adott hangot, hogy hasonló helyzetben az orosz szolgálatok figyelmeztetést küldenénk az Egyesült Államoknak, felfedve a részleteket és a forrásokat.