Tovább zuhant a születések száma

Tovább zuhant a születések száma

Újszülött. Képünk csak illusztráció. (Fotó: Janko Ferlic / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén februárban 6197 gyermek született, ami 5,7 százalékkal, 378-cal kevesebb, mint tavaly. Az idei szökőév, vagyis egy nappal hosszabb volt a február, ha ez nem így lett volna, a születésszám 9 százalékkal maradt volna el a tavalyitól, és a hatezret sem éri el, ami történelmi mélypontot jelentett volna. A KSH friss jelentése szerint a múlt hónapban 10 664 fő vesztette életét, ami 3 százalékkal, 327-tel kevesebb a tavalyinál (ha a szökőnaphatást is figyelembe vesszük, 6 százalékos a csökkenés). A természetes fogyás februárban 4467 volt (a szökőnaphatástól megtisztított érték 4313 lett volna), ami lényegében megegyezik a tavalyival. Idén az első két hónapban pedig a természetes fogyás 9857 volt, ami 13 százalékkal magasabb a tavalyinál. Annyi, mintha két hónap alatt elnéptelenedett volna egy Csorna vagy egy Ócsa nagyságú település – írta a 444.hu.

Az első két hónap alapján teljes termékenységi arányszám 1 nőre becsült értéke mindössze 1,39 volt, miközben egy évvel korábban még 1,53 volt. Ez a mutató 2013 óta nem volt ilyen alacsonyan. Ez azért is figyelemre méltó, mert a kormány az egyik legfontosabb célkitűzésének nevezte a népesedés ügyét. Tavalyi tusványosi beszédében – emlékeztet a portál – Orbán Viktor azt mondta: „továbbra is nagy bajban vagyunk. Minden erőt, energiát és költségvetési erőforrást továbbra is a családpolitika irányába kell mozgósítanunk”.